youtube twitter

Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική σε έναν κόσμο πολιτισμικών και θρησκευτικών διαφορών

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Υπερψηφίσθηκε η έκθεση της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κας Μαριέττας Γιαννάκου.

Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία ψηφίσθηκε σήμερα  στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο, η έκθεση της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κας Μαριέττας Γιαννάκου σχετικά με την "Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική σε έναν κόσμο πολιτισμικών και θρησκευτικών διαφορών".

 

Υπενθυμίζεται, ότι ήταν η πρώτη φορά που έκθεση του ΕΚ επικεντρώθηκε στο  ευαίσθητο αυτό πολιτικό θέμα σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι πολιτισμικές και θρησκευτικές διαφορές σε όλο τον κόσμο. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, που είχε προκάλεσε η έκθεση σε επίπεδο Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, η έκθεση εγκρίθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του ΕΚ.

Η έκθεση Γιαννάκου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

την πεποίθηση  ότι η ΕΕ πρέπει να υπερασπίζεται με αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο τα συμφέροντά της έχοντας πάντοτε ως βάση για τις πολιτικές της την προαγωγή των θεμελιωδών αξιών στις οποίες εδράζεται η ίδια

την  ανάγκη καταπολέμησης του εξτρεμισμού ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την επιτυχή οικοδόμηση μιας νέας διεθνούς ισορροπίας που θα βασίζεται σε οικουμενικές αξίες ευρείας αποδοχής

την θέση ότι η επιδίωξη της δημοκρατίας δεν συνιστά απλώς ιδεολογία της Δύσης, αλλά σημαντική κινητήριο δύναμη για δράση σε διαφορετικά πολιτισμικά και θρησκευτικά συστήματα και ότι η έννοια των πολιτισμικών και θρησκευτικών διαφορών χρησιμοποιήθηκε κατ' επανάληψη ως πρόσχημα για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από απολυταρχικά και ακραία καθεστώτα

την ανάγκη η ΕΕ να αξιοποιεί όλο το φάσμα των μέσων που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων όταν καλείται να αντιμετωπίσει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

την ενσωμάτωση αμοιβαίων προϋποθέσεων και πολιτικών ρητρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία σε όλες τις συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ με τρίτες χώρες

την ανάγκη η ΕΕ να αποδώσει στον τομέα του πολιτισμού  ακόμη μεγαλύτερη σημασία στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου με χώρες και περιοχές εταίρους σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, στην τελευταία της παρέμβαση στο ΕΚ, επεσήμανε για μία ακόμη φορά ότι οι πολιτιστικές διαφορές και οι θρησκευτικές διαφορές έχουν χρησιμοποιηθεί κατ' επανάληψη ως εργαλεία για την ανακίνηση του μίσους, για την ανάπτυξη μισαλλόδοξων προσεγγίσεων.

Η κα Γιαννάκου τόνισε ότι στις μέρες μας συνεχίζονται οι διώξεις θρησκευτικών μειονοτήτων, οι οποίες υποφέρουν σε διάφορες χώρες, απλά και μόνο λόγω της πίστης τους, ενώ παράλληλα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων και στον τρόπο με τον οποίον πολλά καθεστώτα διεθνώς μεταχειρίζονται τις γυναίκες, επικαλούμενα "δήθεν" πολιτιστικές διαφορές οι οποίες καταλήγουν σε μισαλλοδοξία.

Σύμφωνα με την κα Γιαννάκου, το μείζον ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η Ευρώπη είναι πώς από τη μια πλευρά θα υπερασπιστεί τις αρχές και αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, των θεμελιωδών ελευθεριών και, από την άλλη πλευρά, πως και υπό ποιούς όρους θα συνεργαστεί με πολλές από αυτές τις χώρες στο εμπόριο και στα θέματα ανάπτυξης.

Η κα Γιαννάκου υπογράμμισε ότι στόχος της ΕΕ δεν είναι να επιβάλει τη δική της πολιτιστική ή πολιτική άποψη αλλά, κυρίως, να δημιουργήσει ένα πλαίσιο όπου θα συγκεραστούν όλες οι απόψεις και θα μπορέσουν να δημιουργηθούν κοινά σημεία επαφής. Προς αυτήν την κατεύθυνση εξήρε τον ρόλο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, των πολιτιστικών προγραμμάτων, και της εκπαίδευσης, ως τους πιο ενδεδειγμένους δρόμους δράσεις από πλευράς ΕΕ.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η οποία ήταν και η τελευταία στο ΕΚ, καθώς η ίδια αποφάσισε να αποχωρήσει, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ συνεχάρη δημόσια την ελληνική Προεδρία και προσωπικά τον κ. Κούρκουλα για το σημαντικό έργο που έκανε όλους αυτούς τους μήνες. Απευθυνόμενη δε προς τους συναδέλφους της στο ΕΚ, τους ευχαρίστησε για την δουλειά και την συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ευχήθηκε τα πράγματα να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να γίνουν περισσότερα βήματα για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ανάπτυξη και την άνοδο της νέας γενιάς για ένα καλύτερο κόσμο.