youtube twitter

Η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία να αποτελέσει το έναυσμα αλλαγών στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013

Την ανάγκη αναθεώρησης του ευρύτερου ευρωπαϊκού πλαισίου για τη μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική περί προσφύγων, και κυρίως για το πως κατανέμεται η ευθύνη ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, επεσήμανε η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, κα. Μαριέττα Γιαννάκου, σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα μέτρα της ΕΕ και των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της ροής προσφύγων λόγω της σύρραξης στη Συρία.

 

Η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ επέμεινε για μια ακόμη φορά ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πιέσει με όλες της τις δυνάμεις για πολιτική λύση στη σύρραξη στη Συρία , την οποία χαρακτήρισε ως "ένα βρώμικο πόλεμο ανάμεσα σε ένα δικτατορικό καθεστώς και σε ομάδες που επιχειρούν να εγκαταστήσουν ένα νέο δικτατορικό καθεστώς και μάλιστα θεοκρατικού τύπου".

Η κα. Γιαννάκου κάλεσε την ΕΕ να συνεχίσει την ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στις όμορες χώρες που φιλοξενούν τους πρόσφυγες, προτείνοντας ωστόσο η βοήθεια αυτή να γίνεται υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιτόπου, ώστε να μην γίνει το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας αντικείμενο συναλλαγής των αντιμαχόμενων πλευρών.

Ολοκληρώνοντας τη παρέμβαση της, η κα. Γιαννάκου τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το θέμα των προσφύγων της Συριακής κρίσης, καθώς το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν επαρκεί. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε "Έχουμε παράδοση στη βοήθεια προς τρίτες χώρες, έχουμε παράδοση στην κάλυψη προσφύγων από όλο τον κόσμο, αλλά η πολιτική μας σήμερα παραπαίει". Και συμπλήρωσε: "Πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα για την γενικότερη μεταναστευτική μας πολιτική, για τη γενικότερη πολιτική περί προσφύγων, για το πως κατανέμεται ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ η ευθύνη. Πρέπει να υπάρξει επιτέλους μια συνεχής και συνεπής πολιτική, η οποία δεν θα αποδίδει το βάρος, με βάση τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, μόνο στις χώρες που βρίσκονται στη Μεσόγειο, αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ".

Σημειώνεται, ότι κατόπιν γραπτής ερώτησης του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκου για τον εάν η Επιτροπή σκοπεύει να παράσχει έκτακτη επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα και στα κράτη-μέλη που πλήττονται περισσότερο από τη δραματική αύξηση του προσφυγικού ρεύματος από τη Συρία, η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ για τις εσωτερικές υποθέσεις κα. Malmström ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) και τον Frontex, είναι έτοιμη να παρέχει βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης ιδίως της χρηματοοικονομικής συνδρομής και της στήριξης εκ μέρους των εμπειρογνωμόνων της ΕΥΥΑ προς εκείνα τα κράτη μέλη που ενδέχεται να υποστούν ιδιαίτερες πιέσεις.

Στην απάντηση της η κα. Malmström αναφέρει ότι η Επιτροπή συνεργάζεται ήδη στενά με τις ελληνικές αρχές για την ενίσχυση του ελληνικού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης, και επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί επίσης από περαιτέρω πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Επιτροπή για την υποστήριξη των κρατών μελών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εισροή προσφύγων από τη Συρία.

Υπογραμμίζεται τέλος ότι στο κοινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την αντιμετώπιση της ροής προσφύγων λόγω της σύρραξης στη Συρία,  το οποίο ψηφίστηκε σήμερα στο Στρασβούργο, συμπεριλήφθη και υπερψηφίστηκε και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η πρόταση για την ανάγκη ευρύτερης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στήριξης προς τα κράτη μέλη που ήδη υφίστανται ιδιαίτερη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές σε ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των Σύρων προσφύγων (παράγραφος 11), έπειτα από παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του ΕΚ, κ. Γ. Παπανικολάου.