youtube twitter

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συνάντηση του Προεδρείου της Κ.Ο. του ΕΛΚ με τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών. Εξετάστηκαν θέματα οικονομικής πολιτικής, ανάπτυξης, ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων και εξωτερικής πολιτικής

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συνάντηση της Προεδρίας της Κ.Ο. του ΕΛΚ και των επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών με την ελληνική κυβέρνηση. Στη συνάντηση συμμετείχε το σύνολο των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Οι επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών του ΕΛΚ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη ξένων αποστολών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, για τις πολιτικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα.

 

Οι προσπάθειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ήταν το κύριο θέμα του πρώτου μέρους της συνάντησης. Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ κ. Τζόζεφ Ντολ επαίνεσε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού να επαναφέρουν τη χώρα στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης. Με τη σειρά της η κ. Γιαννάκου, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο της κρίσης στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στους νέους ανθρώπους που υποφέρουν από την υψηλή ανεργία. "Χρειάζεται να ξεκινήσει μια μακρά συζήτηση για την ανάδειξη νέων τρόπων αντιμετώπισης της κρίσης", τόνισε η κ. Γιαννάκου, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, παρουσίασε τη δημοσιονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην χώρα και την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο του δεύτερου μέρους της συνάντησης που ξεκίνησε με την παρουσίαση που έκανε ο Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χατζηδάκης. Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Πουπάκης τόνισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι " η κοινωνική συμφωνία και συνοχή είναι απαραίτητα εργαλεία για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και δεν επιτρέπεται να «περιθωριοποιούνται» με κανένα πρόσχημα έκτακτων συνθηκών. Όσο σαφές, λοιπόν, είναι ότι η Ελλάδα υποχρεούται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, άλλο τόσο ξεκάθαρο γίνεται ότι ορισμένα συστατικά του Προγράμματος πρέπει να αναθεωρηθούν προκειμένου να επιτευχθούν οι βασικοί του στόχοι. Η προσήλωση στη δημοσιονομική εξυγίανση είναι αδιαμφισβήτητη, όμως και η σταδιακή εγκατάλειψη του «δόγματος» της ακραίας λιτότητας είναι επιτακτική ανάγκη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ένωση. Ανακεφαλαιώνοντας τα συμπεράσματα του δευτέρου μέρους, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κ. Γιαννάκου, τόνισε ότι το 2012 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους Έλληνες πολίτες, αλλά οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης απέτρεψαν τα χειρότερα για τη χώρα και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης άρχισαν να γίνονται ορατά. " Μόνον οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να προσφέρουν μια στερεή βάση για την ανάπτυξη με την προϋπόθεση ότι θα τις στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τον λαϊκισμό κάποιων πολιτικών δυνάμεων που δεν προσφέρουν ρεαλιστικές λύσεις", κατέληξε η κ. Γιαννάκου.

Η πρώτη ημέρα των εργασιών ολοκληρώθηκε με την ενότητα για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλης, τόνισε την πρόοδο στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης με τον καλύτερο συντονισμό και εξοπλισμό των αρμόδιων Αρχών. Ολοκληρώνοντας τα συμπεράσματα του τρίτου μέρους ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Παπανικολάου και αναπληρωτής συντονιστής του ΕΛΚ στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε την ανάγκη για περισσότερες πρωτοβουλίες της Ε.Ε. στην προσπάθεια συνολικής αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη αλλά και τα περιθώρια μεγαλύτερης αλληλεγγύης σε κράτη μέλη όπως η Ελλάδα, όπου επωμίζονται το κύριο βάρος των παράνομων μεταναστευτικών ροών. 
Ο κ. Παπανικολάου υπογράμμισε επίσης τη σημασία ολοκλήρωσης της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για θέματα ασύλου, αλλά και το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο που προβλέπει αύξηση πόρων για την Ελλάδα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτα κράτη στο τομέα της παράνομης μετανάστευσης. Παράλληλα, παρουσία του Τούρκου Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Kerim Uras, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η Τουρκία μπορεί και πρέπει να συμβάλει περισσότερο αποφασιστικά στην προσπάθεια ελέγχου των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.