youtube twitter

Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τα Βαλκάνια - Βρυξέλλες 12 Απριλίου 2012

Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012

Την πεποίθηση της ότι η επανένωση της Ευρώπης δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη χωρίς την ένταξη των Βαλκανίων στην ΕΕ, εξέφρασε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου, κατά τη διάρκεια συνέδριου για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Στο συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Μπερίσα, ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Ποπόσκι, όπως και πλήθος πολιτικών από τις χώρες των Βαλκανίων και από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

 

Στην ομιλία της η κα. Γιαννάκου, εστίασε αρχικά στα θετικά βήματα που έχουν γίνει από πλευράς ΕΕ στην περιοχή. Η ένταξη της Κροατίας στην Ένωση, το γεγονός ότι η Σερβία απέκτησε πρόσφατα και αυτή καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, η αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων, όπως επίσης και η απελευθέρωση της υποχρέωσης θεώρησης βίζας για αρκετές χώρες της περιοχής, αποτελούν απτές αποδείξεις ότι η ενταξιακή προοπτική των χωρών της περιοχής, παρά τα προβλήματα και τα σημάδια κόπωσης παραμένει μια δυναμική και εξελισσόμενη διαδικασία.

Στην συνέχεια της παρέμβασης της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ επεσήμανε ωστόσο, ότι η κοινή και ισχυρή δέσμευση υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων θα κριθεί πρωτίστως από την ικανότητα των χωρών αυτών να ανταποκριθούν στους κανόνες και τις αρχές του κοινοτικού κεκτημένου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε "Στις εκθέσεις προόδου της Επιτροπής γίνεται αντιληπτό πως παρά τα βήματα προόδου, τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και να θέτουν εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία των κρατών της περιοχής". Η κα. Γιαννάκου ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής, οφείλουν να αντιμετωπίσουν άμεσα συγκεκριμένα προβλήματα, όπως το έλλειμμα στη χρηστή διακυβέρνηση, το κράτος δικαίου, τη διαφθορά, τα δίκτυα εγκληματικότητας, την ελευθερία του τύπου. Όλα αυτά εξακολουθούν να αποτελούν μείζονες προκλήσεις για την περιοχή αυτή, ενώ παράλληλα η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παρατηρούμενη έξαρση εθνικιστικών τάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε αποσταθεροποιητικό παράγοντα για ολόκληρη τη περιοχή.

Όσον αφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τη διαμάχη με την Ελλάδα, η κα. Γιαννάκου, απαντώντας σε παρεμβάσεις, οι οποίες επέρριπταν την ευθύνη στην Ελλάδα για τη μη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη γείτονα χώρα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει προ πολλού τα βήματα που της αναλογούσαν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, με βάση πάντοτε τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Εάν η ηγεσία της ΠΓΔΜ δεν δείξει διάθεση προσαρμογής στα δεδομένα και πνεύμα συμβιβασμού, είναι βέβαιο ότι οι προσπάθειες θα αποτύχουν από δική της υπαιτιότητα. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κα. Γιαννάκου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την εθνικιστική έξαρση που παρατηρείται στη γείτονα χώρα, η οποία όπως τόνισε, πριμοδοτείται συστηματικά από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και προειδοποίησε πως εάν δεν σταματήσει αυτή η προσπάθεια εξαρχαϊσμού των προβλημάτων από την πλευρά της κυβέρνησης Γκρουέφσκι, υπάρχει ενδεχόμενο να προκληθούν μεγαλύτερες αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η κ. Γιαννάκου (αριστερά). Στη μέση διακρίνεται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα και δίπλα του ο Υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Ποπόσκι