youtube twitter

Στρασβούργο, 8 Σεπτεμβρίου 2010 - Ερωτηματικά για τις ικανότητες της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος

Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2010

«Η Τουρκία δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ για την πυρηνική ασφάλεια και την ακτινοπροστασία, ούτε έχει προσχωρήσει στην κοινή σύμβαση για την ασφάλεια διαχείρισης αναλωμένου καυσίμου και την ασφάλεια διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων» αναφέρει ο Επίτροπος κος Φούλε, αρμόδιος για την Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, σε απάντησή του προς τους Ευρωβουλευτές της ΝΔ, Μαριέτα Γιαννάκου και Ιωάννη Α. Τσουκαλά. Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές ζήτησαν πληροφορίες από την Ευρ. Επιτροπή σχετικά με τα τουρκικά σχέδια κατασκευής πυρηνικών σταθμών. Στην ερώτησή τους επισημαίνουν ότι ο ένας από τους δύο σχεδιαζόμενους πυρηνικούς σταθμούς της Τουρκίας πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή του Ακούγιου της Μερσίνας, η οποία είναι εξαιρετικά σεισμογενής και έχει παρουσιάσει επανειλημμένα σεισμούς μεγέθους μεγαλύτερου των 6 ρίχτερ.

 

Στην απάντησή του ο Ευρ. Επίτροπος επισημαίνει ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη της νομοθεσίας, των πρακτικών και των διοικητικών ικανοτήτων της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας». Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο «η Τουρκία βρίσκεται στη διαδικασία ευθυγράμμισης της νομοθεσίας της με το κεκτημένο της ΕΕ: θέσπισε έναν νόμο πλαίσιο για την κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και πώλησης ενέργειας καθώς και κανονισμούς εφαρμογής, π.χ. για τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας καθώς και για ειδικές αρχές σχεδιασμού για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων αυτών». Ωστόσο η Επιτροπή σημειώνει την ανάγκη για περαιτέρω εναρμόνιση της τουρκικής νομοθεσίας με το κεκτημένο της ΕΕ για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών πτυχών του.

Ο κ. Φούλε δήλωσε ότι, σε όλες τις σχετικές επαφές με την Τουρκία, η Επιτροπή επισημαίνει το ενδιαφέρον της να της χορηγούνται διεξοδικές πληροφορίες όσον αφορά τα σχέδια της χώρας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή τονίζει ότι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία πρέπει να τηρείται το επίπεδο πυρηνικής ασφάλειας που απαιτείται από μια υποψήφια χώρα. Επιπλέον, η Επιτροπή είναι διαθέσιμη να παράσχει τις απαιτούμενες συμβουλές και στήριξη, ιδίως στο πλαίσιο του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας.

Πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η επιλογή του ενεργειακού μείγματος, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, αποτελεί κυρίαρχη απόφαση κάθε χώρας. «Εντούτοις, οι εθνικές αποφάσεις για τη χρησιμοποίηση πυρηνικής ενέργειας ως πηγής παραγωγής ηλεκτρισμού πρέπει να βασίζονται στην ικανότητα της χώρας να εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο ασφάλειας, προστασίας και διασφαλίσεων κατά τη διάρκεια του πλήρους κύκλου ζωής μιας πυρηνικής εγκατάστασης, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και την ορθή πρακτική» υπογραμμίζει ο κ. Φούλε.

Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Φούλε, η κα Γιαννάκου και ο κ. Τσουκαλάς δήλωσαν: «Η κατασκευή του σχεδιαζόμενου πυρηνικού σταθμού του Ακούγιου έχει χωροθετηθεί σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από ενεργό σεισμικό ρήγμα προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και ειδικών επιστημόνων. Είναι προφανές ότι τυχόν πυρηνικό ατύχημα θα έθετε σε κίνδυνο, εκτός από την ίδια την περιοχή του Ακούγιου, τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία και τα Δωδεκάνησα όσο και ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δυστυχώς, από την απάντηση του Επιτρόπου εγείρονται ερωτηματικά για την ικανότητα της Τουρκίας να αποκτήσει πρόσβαση σε πυρηνική τεχνολογία μέσα σε ένα πλαίσιο απόλυτης ασφάλειας, διαφάνειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι πυρηνικές βλέψεις της Τουρκίας συνοδεύονται από πρωτοβουλίες πυρηνικής διπλωματίας, όπως η συνεχιζόμενη υποστήριξη των πυρηνικών σχεδίων του Ιράν και η πρόσφατη συμφωνία αποθήκευσης πυρηνικού υλικού για λογαριασμό του, που έχουν προβληματίσει τη διεθνή κοινότητα. Αναμένουμε από την Ευρ. Επιτροπή να παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη των σχεδίων κατασκευής των πυρηνικών σταθμών και να διασφαλίσει την τήρηση των αυστηρών ευρωπαϊκών προδιαγραφών ασφαλείας».

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ιωάννης Α. Τσουκαλάς

Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

τηλ: +32 2 28 45 295  - φαξ: +32 2 28 49 295

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.tsoukalas.org

 

Γραφείο Τύπου Κ.Ο. ΕΛΚ

τηλ: +32 22 83 20 01

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Μαριέττα Γιαννάκου

Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

τηλ: +32 2 28 45 182  - φαξ: +32 2 28 49 182

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.