youtube twitter

Συμπεράσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού συμβουλίου (28-29 Ιουνίου 2012)

Τρίτη, 03 Ιουλίου 2012

Κύριε Πρόεδρε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την παράδοση βέβαια, θα πρέπει να πει, όπως κάθε φορά, ότι δεν είναι ευχαριστημένο με τις αποφάσεις του Συμβουλίου: ότι ήθελε κάτι περισσότερο, ότι ήθελε να γίνει ένα μεγαλύτερο βήμα.

Αν μιλήσουμε όμως επί της ουσίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι θετικές. Κυρίως δε το σύμφωνο ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας το οποίο αρκεί να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους τρόπους και οδούς ανάπτυξης ώστε να μην οδηγήσει στα ίδια αποτελέσματα που είχαμε με τις κατευθυντήριες γραμμές της Λισαβόνας.

Σημαντικές επίσης αποφάσεις είναι αυτές που αφορούν την κρίση χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες φαίνεται να ενδιαφέρουν κατ' αρχάς την Ιταλία και την Ισπανία. Αλλά οι αποφάσεις αυτές πρέπει να αφορούν κάθε χώρα που εφαρμόζει το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί με όρους ισοτιμίας, όπως π.χ. την Ελλάδα, δεδομένου ότι αυτό θα απήλλασε την χώρα μου από ένα πολύ μεγάλο βάρος 50 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ και θα ήταν δίκαιο και σωστό έναντι της νέας κυβέρνησης που θα κληθεί να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί.

Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών επίσης είναι σημαντικός για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως επίσης και η χρήση της ενισχυμένης συνεργασίας, δεδομένου ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες που δεν τον επιθυμούν. Αυτό όμως αποτελεί επιθυμία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο επανειλημμένα έχει εκφραστεί σχετικά, και έχει τεράστια σημασία δεδομένου ότι θα μπορούσε να συνδεθεί και με τους ιδίους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πλήρης Συζήτηση: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+CRE+20120703+ITEM-005+DOC+XML+V0//EL&language=EL