youtube twitter

Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ

Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2012

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή Άρθρο 117 του Κανονισμού

ΕΡ: Στις 8 Νοεμβρίου 2012, παραμονή της έναρξης του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που όρισε τον Σι Γινπίνγκ ως τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, πέντε θιβετιανοί αυτοπυρπολήθηκαν σε απομακρυσμένες περιοχές της Κίνας, ζητώντας την επιστροφή του Δαλάι Λάμα στο Θιβέτ και την προστασία των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων από παραβιάσεις των κινεζικών αρχών.

Μεταξύ τους, τρεις έφηβοι μοναχοί, ηλικίας 15 και 16 ετών. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που αυτοπυρπολήθηκαν σε μία ημέρα και είναι εμφανής ο συμβολικός χαρακτήρας των περιστατικών αυτών, που θέλουν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στη νέα κινέζικη ηγεσία.
Ο αριθμός των θιβετιανών που έχουν αυτοπυρποληθεί από τον Μάρτιο του 2011, ανέρχεται πλέον σε 68 και ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως όλο και πιο νέα άτομα επιλέγουν αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας απέναντι στις παραβιάσεις θεμελιωδών ελευθεριών τους.
Η ΕΕ είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Κίνας και η ρήτρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ έχει πάντα εξέχοντα ρόλο. Επίσης, υπάρχει ένας συνεχής ανοιχτός διάλογος μεταξύ ΕΕ και Κίνας (τελευταία συνεδρίαση στις 30 Μαΐου 2012) για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα παραμένει σε ισχύ το εμπάργκο όπλων της ΕΕ προς την Κίνα. Παρόλα αυτά, η στέρηση θεμελιωδών ελευθεριών από τους θιβετιανούς συνεχίζεται, με αποτέλεσμα τα τραγικά αυτά γεγονότα.
Στο πλαίσιο αυτό και υπό το φως του διαλόγου της ΕΕ με την Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ερωτάται η Επιτροπή:
— είναι ενήμερη για την τροπή των πραγμάτων;
— προτίθεται, πέραν των συνηθισμένων θετικών παρατηρήσεων, ιδίως τώρα που λόγω αλλαγών στην ηγεσία, θα υπάρξουν νέες επαφές και προγραμματικές δηλώσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ, να θέσει πιο άμεσα και επιτακτικά το θέμα στις αρχές της χώρας;

7 Δεκεμβρίου 2012
Απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου Ashton εξ ονόματος της Επιτροπής
Η ΕΕ εξέφρασε τις ανησυχίες της για την επιδείνωση της κατάστασης στο Θιβέτ που εκδηλώθηκε με κύμα αυτοπυρπολήσεων και συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και του τοπικού πληθυσμού από τις αρχές του 2012.
Από το 2011, αναφέρθηκαν σχεδόν 80 τέτοιες περιπτώσεις. Οι περισσότερες παρατηρήθηκαν στην επαρχία Σιτσουάν, αλλά υπήρξαν περιστατικά και σε άλλες περιοχές που κατοικούνται από Θιβετιανούς, όπου οι αυξανόμενοι περιορισμοί των θρησκευτικών δραστηριοτήτων φαίνεται να οδήγησαν σε όξυνση της δυσαρέσκειας και σε νέες διαμαρτυρίες των Θιβετιανών.
Αφότου η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 Ιουνίου 2012, η κατάσταση στο Θιβέτ αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά την 15η σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας. Τέλος, κατά το τελευταίο σεμινάριο ΕΕ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που πραγματοποιήθηκε στο Galway (Ιρλανδία) στις 29-31 Οκτωβρίου 2012, συζητήθηκε επίσης η βίαιη μετατόπιση της θιβετιανών βοσκών.
Επί του παρόντος, η ΕΕ προσπαθεί να καθορίσει την ημερομηνία για τον επόμενο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την Κίνα.