youtube twitter

Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν

Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή (Αντιπρόεδρος/Ύπατη Εκπρόσωπος) Άρθρο 117 του Κανονισμού

ΕΡ: Τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013, το ανώτατο εφετείο του Μπαχρέιν επιβεβαίωσε τις καταδίκες 13 ακτιβιστών για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2011. Επτά εκ των κατηγορουμένων καταδικάστηκαν σε ισόβια φυλάκιση για συνωμοσία κατά του καθεστώτος.


Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και η εγχώρια αντιπολίτευση ισχυρίζονται ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν πολιτικά κατευθυνόμενη και την καταδικάζουν, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι ακτιβιστές χρησιμοποίησαν ή προώθησαν τη χρήση βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Πολλοί εκ των συλληφθέντων μάλιστα υπέστησαν βασανιστήρια και υπέγραψαν ομολογίες με τη βία, με αποτέλεσμα η σύλληψη και η δίκη των ακτιβιστών να είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις κοινότητες και τα χωριά των Σιιτών Μουσουλμάνων, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό αντιτίθενται όλο και πιο μαζικά στην «άκαμπτη» ηγεμονία του Σουνίτη βασιλιά Χαμάντ, με αποτέλεσμα να χάνεται μία ακόμη ευκαιρία για την επανέναρξη του διαλόγου συμφιλίωσης ανάμεσα στις δύο πλευρές, που έχει βαλτώσει.
Στο πλαίσιο αυτό και υπό το φως του συμφώνου συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην ΕΕ και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (μέλος του οποίου είναι το Μπαχρέιν), ερωτάται η Επιτροπή:
— Ποια είναι η στάση της απέναντι στη νέα διαφαινόμενη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν, όπου συστηματικά πλήττονται τα δικαιώματα μεγάλου μέρους του πληθυσμού;
— Προτίθεται να αποφανθεί σχετικά με τη χρηστή ή μη απονομή δικαιοσύνης στις υποθέσεις αυτές; Αν ναι, ποια εργαλεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ώστε να αποφευχθούν βίαια περιστατικά και ηαποσταθεροποίηση, όχι μόνο στην εν λόγω χώρα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή;

27 Φεβρουαρίου 2013

Απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου Ashton εξ ονόματος της Επιτροπής
Η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος είναι πλήρως ενήμερη για τη συνολική κατάσταση στο Μπαχρέιν. Από την αναζωπύρωση των ταραχών, τον Φεβρουάριο του 2011, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος προέβη σε πολλές δηλώσεις με τις οποίες καταδίκαζε τη χρήση βίας από όλες τις πλευρές, τις δεόντως τεκμηριωμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και απηύθυνε εκκλήσεις για επείγουσα έναρξη ουσιαστικού εθνικού διαλόγου, με στόχο τη συμφιλίωση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος εξέφρασε ειδικά τη βαθιά της απογοήτευση για την απόφαση διατήρησης των ποινών των 13 πολιτικών ακτιβιστών, με δήλωση της 10ης Ιανουαρίου 2013. Η ΕΕ παραμένει υπέρμαχος, σε ένα πνεύμα συμφιλίωσης, της επιείκειας έναντι των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ακτιβιστών που κρατούνται λόγω των γεγονότων του 2011.
Η πρόσφατη πρόταση διαλόγου του Διαδόχου ήταν ένα πολύ ευπρόσδεκτο διάβημα, καθώς και η ενθαρρυντική απάντηση της αντιπολίτευσης. Η ΕΕ απηύθυνε επανειλημμένα εκκλήσεις προς όλα τα μέρη ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως την πλήρη εφαρμογή των συστάσεων της λεγόμενης επιτροπής Bassiouni, καθώς και την τήρηση των δεσμεύσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια της καθολικής περιοδικής εξέτασης του Μπαχρέιν, τον Οκτώβριο. Η ΕΕ καλεί επίσης την κυβέρνηση του Μπαχρέιν να αντιμετωπίσει τις κοινωνικο-οικονομικές αδικίες που υφίσταται ο λαός της.
Η ΕΕ είναι πρόθυμη να υποστηρίξει το Μπαχρέιν σε μια διαδικασία συμφιλίωσης, με την παροχή συνδρομής και εμπειρογνωσίας. Αυτή τη στιγμή η ΕΕ εκπονεί πρόγραμμα βάσει του Μηχανισμού Σταθερότητας. Κύριος στόχος της θα είναι, σε πλήρη συμφωνία με τις συστάσεις της επιτροπής Bassiouni, η κατάρτιση δικαστών και εισαγγελέων της ειδικής μονάδας έρευνας για την απαγόρευση της πρακτικής των βασανιστηρίων και της κακοποίησης βάσει του Πρωτοκόλλου της Κωνσταντινούπολης.