youtube twitter

Κλιμάκωση των τούρκικων προκλήσεων κατά δύο κρατών της ένωσης και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς το Συμβούλιο Άρθρο 117 του Κανονισμού

ΕΡ: Κλιμακώνοντας περαιτέρω τις προκλήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία εξέδωσε χθες αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της νήσου Καστελόριζο.


Παράλληλα, συνεχίζοντας το μπαράζ απειλών της Άγκυρας μετά την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιήσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συνάψει στο προσεχές διάστημα «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάται το Συμβούλιο:
1. Σκοπεύει να πάρει σαφή θέση έναντι των επιθετικών ενεργειών μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών μελών της Ένωσης και με ποιο τρόπο;
2. Δεδομένου ότι η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με το Δίκαιο της Θάλασσας, συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σκοπεύει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση επικύρωση από πλευράς Τουρκίας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία άλλωστε αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και ουσιώδες προαπαιτούμενο για την ένταξη κάθε υποψήφιας χώρας στην ΕΕ;
3. Κατά πόσο συνάδει με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο η αναγγελθείσα «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου;
4. Ποία θα είναι η αντίδραση του Συμβουλίου σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει τελικά στις πρόσφατες εξαγγελίες της;

28 Νοεμβρίου 2011
Απάντηση
Παρόλο που τα συγκεκριμένα γεγονότα στα οποία αναφέρεται το αξιότιμο μέλος δεν έχουν συζητηθεί από το Συμβούλιο, το Συμβούλιο θα ήθελε να υπενθυμίσει ότι η Τουρκία ως υποψήφια χώρα πρέπει να συμμερίζεται τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ορίζονται στις Συνθήκες. Συνεπώς, έχει ουσιώδη σημασία η απερίφραστη δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και ο ειρηνικός διακανονισμός των διαφορών. Το θέμα καλύπτεται από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και αποτελεί βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα στην αναθεωρημένη εταιρική σχέση για την προσχώρηση.
Επιπλέον, το Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 14ης Δεκεμβρίου 2010, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί κατηγορηματικά στις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον είναι αναγκαίο, στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο παρότρυνε για την αποφυγή κάθε είδους απειλής, πηγής τριβών ή πράξης που θα μπορούσε να πλήξει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Το Συμβούλιο τόνισε επίσης όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ, στα οποία περιλαμβάνεται το δικαίωμα να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Συνεπώς, το Συμβούλιο μπορεί να διαβεβαιώσει την αξιότιμη κυρία βουλευτή ότι το ζήτημα των σχέσεων καλής γειτονίας και η ανάγκη ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τη Δημοκρατία της Κύπρου αποτελούν ζητήματα τα οποία η ΕΕ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και θίγει συστηματικά σε όλα τα επίπεδα σχέσεων με την Τουρκία, όπως ενδείκνυται.