youtube twitter

Κίνδυνος ατυχήματος και θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο

Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010

ΕΡ: Στις 18 Φεβρουαρίου, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισέβαλαν για τρίτη φορά σε διάστημα τριών μηνών σε περιοχή που είχε δεσμευτεί από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων, αναδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά, την πάγια τουρκική τακτική κλιμάκωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, την 18η Φεβρουαρίου και ώρα 11:09 τα τέσσερα τουρκικά F-16, από ένα σχηματισμό τριών ζευγών τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, εισήλθαν στο FIR Αθηνών, με κατεύθυνση το Πεδίο Βολής της ελληνικής νήσου Άνδρου τη στιγμή που η φρεγάτα «Αιγαίον» εκτελούσε βολές κατά εικονικών στόχων, πλησιάζοντας σε απόσταση μόλις 7 μιλίων από την ελληνική φρεγάτα. Αμέσως μόλις έγινε αντιληπτός ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος από την παραβίαση των ορίων της δεσμευμένης περιοχής που θα μπορούσε να πάρει μάλιστα τη μορφή «θερμού επεισοδίου», οι βολές της άσκησης σταμάτησαν.
Με δεδομένο ότι είναι η πολλοστή φορά που η Τουρκία επαναλαμβάνει την επικίνδυνη πρακτική παραβίασης δεσμευμένων για ασκήσεις περιοχών και έχοντας υπόψη την ισχύουσα επίσημη τουρκική απειλή πολέμου («casus belli») κατά της Ελλάδας (Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2009, Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2008), όπως επίσης, και τη ρήτρα «αμοιβαίας συνδρομής» που τίθεται σε ισχύ με τη Συνθήκη της Λισαβόνας (άρθρο 42, παράγραφος 7), ερωτάται το Συμβούλιο:
1. Είναι εν γνώσει του συγκεκριμένου περιστατικού; Ποιά είναι η θέση του για τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία και τις υπερπτήσεις κατοικημένων ελληνικών νησιών;
2. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί, εντός του πλαισίου της ενταξιακής διαδικασίας, προς την Άγκυρα προκειμένου να συμβάλλει ώστε να αλλάξει η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά ενός υποψήφιου προς ένταξη κράτους κατά κράτους μέλους της ΕΕ.
3. Λαμβάνοντας υπόψη, τη συνεχιζόμενη μη τήρηση, από πλευράς Τουρκίας, των αρχών καλής γειτονίας στις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά και τη μη συμμόρφωση της με τις συστάσεις των ευρωπαϊκών οργανισμών, κρίνει σκόπιμη το Συμβούλιο την επαναξιολόγηση των ενεργειών του απέναντι στην συνεχή τουρκική παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο;

3 Μαΐου 2010
Απάντηση
Το Συμβούλιο έχει επίγνωση του προβλήματος. Η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικό αριθμό επίσημων καταγγελιών σχετικά με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου της από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών που αφορούν πτήσεις υπεράνω ελληνικών νήσων.
Το Συμβούλιο θα ήθελε να υπενθυμίσει ότι η Τουρκία ως υποψήφια χώρα πρέπει να συμμερίζεται τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, έχει ουσιώδη σημασία η απερίφραστη δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και ο ειρηνικός διακανονισμός των διαφορών. Το θέμα καλύπτεται από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και αποτελεί βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα στην αναθεωρημένη εταιρική σχέση για την προσχώρηση.
Το Συμβούλιο, στα πρόσφατα συμπεράσματά του της 7ης Δεκεμβρίου 2009, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί κατηγορηματικά στις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον είναι αναγκαίο, στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση παρότρυνε για την αποφυγή κάθε είδους απειλής, πηγής τριβών ή πράξης που θα μπορούσε να πλήξει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.
Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο μπορεί να διαβεβαιώσει τους αξιότιμους βουλευτές ότι το ζήτημα θα εξακολουθήσει να παρακολουθείται και να θίγεται σε όλα τα επίπεδα όπως ενδείκνυται, δεδομένου ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μια από τις απαιτήσεις έναντι των οποίων θα σταθμισθεί η πρόοδος της Τουρκίας κατά τις διαπραγματεύσεις. Το μήνυμα αυτό υπογραμμίζεται συστηματικά προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, σε όλα τα επίπεδα - πλέον πρόσφατα κατά τη συνεδρίαση πολιτικού διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών, που διεξήχθη στην Άγκυρα στις 10 Φεβρουαρίου 2010.