youtube twitter

Βιασμοί γυναικών στην Ινδία

Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή Άρθρο 117 του Κανονισμού

ΕΡ: Με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση ομαδικού βιασμού 23χρονης ινδής φοιτήτριας σε αστικό λεωφορείο του Νέου Δελχί, επανήλθε στο προσκήνιο η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες στην Ινδία, ιδίως στην πρωτεύουσα της χώρας, το Νέο Δελχί, όπου η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, κυρίως λόγω του προβλήματος των βιασμών.


Τα τελευταία δέκα χρόνια, περίπου το 40% όλων των εγκλημάτων κατά γυναικών στην Ινδία σημειώθηκαν στο Νέο Δελχί και ο αριθμός των βιασμών που έχουν καταγραφεί στην πόλη αυτή είναι πολύ υψηλότερος συγκριτικά με άλλες πόλεις. Αν και έχουν υπάρξει περιστατικά με θύματα εξέχουσες προσωπικότητες (όπως η περίπτωση της ελβετίδας πρέσβεως πριν από μερικά χρόνια), ο κύριος όγκος των θυμάτων βιασμού προέρχεται από την κοινωνικά αδύναμη κάστα των Ντάλιτ και περιλαμβάνει πολλά ανήλικα παιδιά.
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία κάνουν λόγο για περίπου 700 υποθέσεις βιασμού στο Νέο Δελχί το 2012· σύμφωνα με τις αρχές όμως, ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, καθώς η πλειοψηφία των θυμάτων δεν καταγγέλλουν το βιασμό, είτε λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης προς την αστυνομία είτε από φόβο για τη ζωή τους.
Παρά την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και τις προσπάθειες των αρχών, δεν φαίνεται να έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα και, μετά το τελευταίο περιστατικό που συγκλόνισε τη χώρα, η κατάσταση βρίσκεται σε έξαρση, με τα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για επιδημία τρόμου και πολλούς πολιτικούς να ζητούν αυστηρότερα μέτρα και ποινές για την πάταξη του προβλήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, και υπό το φώς της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ινδίας, ερωτάται η Επιτροπή:
— σκοπεύει να θέσει πιο επιτακτικά το ζήτημα αυτό στις διαπραγματεύσεις με τους ινδούς εταίρους στην επόμενη σύνοδο;
— σκοπεύει να ενισχύσει την κοινωνία των πολιτών και να προωθήσει τον σεβασμό για τα δικαιώματα των γυναικών στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας, προκειμένου να αποφευχθούν πιο ακραία κρούσματα αλλά και αντιδράσεις;

3 Φεβρουαρίου 2013
Κοινή απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου Ashton εξ ονόματος της Επιτροπής
Γραπτές ερωτήσεις :E-000090/13 , E-000168/13
Η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος έχει εγκαινιάσει με τις ινδικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών ήδη εδώ και καιρό το διάλογο σχετικά με τη βία και τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και τα θέματα που σχετίζονται με το γυναικείο φύλο. Το θέμα αυτό κατέχει ειδικότερα εξέχουσα θέση στις τακτικές συνεδριάσεις του διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας.
Τα θέματα των γυναικών έχουν επίσης τοποθετηθεί στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της ΕΕ στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας: η εκπαίδευση και τα σχετικά με την υγεία προγράμματα εστιάζονται σε μεγάλο βαθμό στην ευημερία των γυναικών και των κοριτσιών, ενώ πολυάριθμα έργα έχουν βοηθήσει τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να αντιμετωπίσουν θέματα όπως η βία κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων της εμπορίας παιδιών και των γάμων ανηλίκων, της ενδοοικογενειακής βίας και του ιού HIV/AIDS. Στόχο υπό εκτέλεση έργου αποτελεί να εκχωρηθούν οι δέουσες εξουσίες στις γυναίκες που διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στα θεσμικά όργανα της τοπικής διακυβέρνησης ώστε να προωθήσουν τα δικαιώματα των γυναικών.
Το 1997, η ΕΕ διέθεσε ποσό 1 εκατομμυρίου ευρώ για τη δημιουργία Ιδρύματος Κατάρτισης των Φύλων στο Νέο Δελχί, το οποίο προσφέρει δυνατότητες ανάπτυξης ικανοτήτων για γυναίκες με ηγετικό ρόλο και κατάρτιση σε θέματα φύλου για ευρύ φάσμα επαγγελματιών, στους οποίους συγκαταλέγονται κυβερνητικά στελέχη και ανώτεροι υπάλληλοι επιβολής του δικαίου. Το εν λόγω Ίδρυμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση της των κοινοτήτων βάσης συμβάλλοντας στις προσπάθειες για τον περιορισμό των πράξεων βίας που στρέφονται κατά του γυναικείου φύλου στην Ινδία.