youtube twitter

Αποθέματα ορυκτών μετάλλων στο Αφγανιστάν

Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2010

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή Άρθρο 117 του Κανονισμού

ΕΡ: Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, οι ΗΠΑ εντόπισαν τεράστια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα ορυκτών μετάλλων στο Αφγανιστάν (με αξία που υπερβαίνει το 1 τρισ. δολ.), ικανά να μεταβάλουν ριζικά την οικονομία της φτωχής αυτής χώρας.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα των New York Times, το οποίο επικαλείται έκθεση του Πενταγώνου και ανεξάρτητων γεωλόγων που ολοκληρώθηκε το 2007 αλλά δεν είχε γνωστοποιηθεί, κάνει λόγο για τεράστια αποθέματα σιδήρου, χαλκού, κοβάλτιου, χρυσού και λιθίου στη χώρα, που θα μπορούσαν να την μετατρέψουν σε έναν από τους πιο σημαντικούς εξαγωγείς ορυκτών στον κόσμο.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Έχει γνώση της εν λόγω έκθεσης του Πενταγώνου; Προτίθεται να διεξαγάγει έρευνα όσον αφορά την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων ορυκτών μετάλλων στο Αφγανιστάν και το πώς μπορεί η ίδια να συνδράμει στην ουσιαστική ανοικοδόμηση της, ρημαγμένης από τις συνεχείς συγκρούσεις, οικονομίας του Αφγανιστάν;
2. Σε περίπτωση που οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, σκοπεύει να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις ώστε οι αφγανοί πολίτες να επωφεληθούν τα μέγιστα από την εκμετάλλευση των τεράστιων αυτών αποθεμάτων;
3. Θεωρεί ανησυχητική τη χρονική συγκυρία ανακοίνωσης της εν λόγω έκθεσης, καθώς συμπίπτει με μια περίοδο που συζητείται έντονα η απόσυρση των 30 000 αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα (Ιούλιος του 2011), δίνοντας παράλληλα νέο κίνητρο στις δυνάμεις των Ταλιμπάν να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους για την κυριαρχία τους στην χώρα;

31 Αυγούστου 2010
Απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου Ashton εξ ονόματος της Επιτροπής
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει την εν λόγω έκθεση του Πενταγώνου αλλά δεν διαθέτει συγκεκριμένη εντολή να διερευνήσει την παρουσία σημαντικών κοιτασμάτων ορυκτών μετάλλων στο Αφγανιστάν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους σημαντικότερους χορηγούς επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας (ΕΕΒ) και ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν. Τομείς εστίασης αυτής της βοήθειας είναι η αγροτική ανάπτυξη, η διακυβέρνηση και η υγεία, και πρόσθετοι, δευτερεύοντες τομείς είναι η κοινωνική προστασία, η αποναρκοθέτηση και η περιφερειακή συνεργασία.
Η Επιτροπή παρέχει αυτή τη βοήθεια μέσω ενός νομικού και στρατηγικού πλαισίου διμερούς συνεργασίας το οποίο περιλαμβάνει πολυετή έγγραφα προγραμματισμού και ετήσια προγράμματα δράσης. Το τρέχον έγγραφο στρατηγικής ανά χώρα (ΕΣΧ) προσδιορίζει τις προτεραιότητες για την περίοδο 2007-2013, και το πολυετές ενδεικτικό πρόγραμμα (ΠΕΠ) καθορίζει την παρέμβαση της Επιτροπής για την ίδια περίοδο στους προαναφερόμενους τρεις τομείς εστίασης και στους τρεις δευτερεύοντες τομείς, με προγραμματισμένες δραστηριότητες, αναμενόμενα αποτελέσματα και δείκτες.
Η ενδιάμεση αναθεώρηση του ΕΣΧ ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της διάσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ, στις 20 Ιουλίου 2010, με κύριο θέμα την πλήρη ανάληψη της ευθύνης για την αναπτυξιακή διαδικασία από τους ίδιους τους Αφγανούς. Η αναθεώρηση του ΕΣΧ 2011-2013 βασίστηκε σε μια ευρεία διαδικασία διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2009 με τις τοπικές αρχές, την κοινωνία των πολιτών και τους αντιπροσώπους του αφγανικού κοινοβουλίου, καθώς επίσης και των κρατών μελών και των χορηγών. Το οριστικό αναθεωρημένο ΕΣΧ θα υποβληθεί στον δημοκρατικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε γενικές γραμμές, οι τομείς εστίασης υποστηρίζουν τη συγκρότηση του κράτους και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Αφγανιστάν, στοιχεία απαραίτητα για τη δημιουργία εκείνου του πλαισίου το οποίο θα επιτρέπει την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων κατά τρόπο νόμιμο και ελεγχόμενο προς όφελος του αφγανικού πληθυσμού. Ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο αυτό είναι να υποστηριχτεί η μεταρρύθμιση των δικαστικών οργάνων της χώρας σε συνδυασμό με την υποστήριξη που παρέχεται στην αφγανική αστυνομία από το Ταμείο υπέρ του Νόμου και της Τάξης και την Αστυνομική Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPOL) στο Αφγανιστάν.
Η υποστήριξη αυτή είναι θεμελιώδους σημασίας, όχι μόνο για τη βελτίωση της ασφάλειας αλλά και για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, το οποίο θα επιτρέψει σε ιδιώτες επενδυτές από το εξωτερικό και από το Αφγανιστάν να δραστηριοποιηθούν στη μακροπρόθεσμη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Τα μέτρα αυτά σκοπό έχουν να βοηθήσουν το Αφγανιστάν να συνεχίσει τη στρατηγική μετάβασης που δρομολογήθηκε το 2010 με τις διασκέψεις του Λονδίνου και της Καμπούλ.
Η μεταφορά της ευθύνης για την ασφάλεια και τη μακροπρόθεσμη οικονομική αυτάρκεια θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο για τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν και αναμένεται ότι στο μέλλον θα του επιτρέψει να επωφεληθεί από τη διαμετακόμιση των εμπορευμάτων μεταξύ της κεντρικής και της νότιας Ασίας.
Είναι σημαντικό να αναλάβει σταδιακά το Αφγανιστάν την ευθύνη τόσο για την ασφάλειά του όσο και για τη μελλοντική οικονομική του ανάπτυξη.