Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Μ. Γιαννάκου στο Διαδικτυακό ραδιόφωνο READYO.GR

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

Στις 20:00 η επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ στην ευρωβουλή, Μαριέττα Γιαννάκου απάντησε σε ερωτήσεις φοιτητών του Πανεπιστημίου Πειραιά καθώς και σπουδαστών δημοσιογραφίας ιδιωτικών σχολών σε εκδήλωση που διοργάνωσε το διαδικτυακό ραδιόφωνο READYO.GR (http://www.radio.readyo.gr/) στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Λασκαράτος.

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε βίντεο με το α' μέρος της εκδήλωσης.

Πολυτέλεια ο σταυρός στην Ελλάδα – Δε με ρώτησε κανείς σχετικά με αυτές τις αποφάσεις

Η κα Γιαννάκου δεν έκρυψε την αντίθεσή της, στο νέο σύστημα εκλογής των Ελλήνων ευρωβουλευτών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μια χώρα η οποία έχει 21 ευρωβουλευτές στους 751, δεν πιστεύω ότι έχει την πολυτέλεια του σταυρού και μάλιστα σε μια τόσο μεγάλη περιφέρεια» ενώ τόνισε πως ο νέος τρόπος ανάδειξης των ευρωβουλευτών ενισχύει το πελατειακό σύστημα.

«Δε με ρώτησε κανένας σχετικά με αυτές τις αποφάσεις. Το γεγονός ότι δυο μήνες πριν δεν έχει έρθει ο νόμος, δε συνιστά ιδιαίτερα δημοκρατική προσέγγιση. Λυπάμαι που το λέω αλλά είμαι υποχρεωμένη να το κάνω», υπογράμμισε, τασσόμενη παράλληλα υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Τέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια, λέγοντας πως πρέπει πρώτα να της κάνουν πρόταση –πράγμα το οποίο δεν έχει, όπως αποκάλυψε, συμβεί- και έπειτα να την ενημερώσουν σχετικά με το ποιοι άλλοι θα είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο.

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗΣ

• «Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, υπάρχει λίστα. Δηλαδή το κόμμα προτείνει τη σειρά με την οποία θεωρεί ότι πρέπει να εκλεγούν οι ευρωβουλευτές. Γιατί το κόμμα; Γιατί το κόμμα είναι ο διαμεσολαβητής, ανάμεσα στο βουλευτή και τον κόσμο, που γνωρίζει τι έργο παράγει ο ευρωβουλευτής, ποιος είναι, πόσο μετράει κλπ. Σε επτά χώρες από τις 28, έχει δικαίωμα ο πολίτης να παρέμβει στη λίστα. Να πάρει δηλαδή ένα όνομα από πιο χαμηλά να το πάει πιο ψηλά και να κάνει τις αλλαγές που νομίζει ότι πρέπει να κάνει. Σε όλες τις άλλες χώρες η λίστα δεν μπορεί να μετατραπεί. Επομένως η Ελλάδα δεν είχε ένα σύστημα διαφορετικό από τους άλλους»

• «Αν θέλετε την γνώμη μου, παρότι ο σταυρός φαίνεται πιο δημοκρατικός σε πρώτη ανάγνωση, στην ουσία όμως και με το σταυρό έχεις να επιλέξεις από αυτούς που διάλεξε το κόμμα ή η ηγεσία του. Μια χώρα η οποία έχει 21 ευρωβουλευτές στους 751, δεν πιστεύω ότι έχει την πολυτέλεια του σταυρού και μάλιστα σε μια τόσο μεγάλη περιφέρεια».

• «Παρατηρείται το φαινόμενο ότι μικρότερη παρουσία στο ευρωκοινοβούλιο την έχουν οι Βέλγοι και μετά οι Ιταλοί. Υπήρξε δε φάση κατά την οποία οι Ιταλοί έρχονταν στο ευρωκοινοβούλιο το πρωί και έφευγαν το ίδιο βράδυ, βάζοντας μια υπογραφή και δεν είχαν παρουσία. Γιατί σε μια δεδομένη στιγμή είχε παρατηρηθεί πως αυτοί που ήταν συνεπείς στην παρουσία τους δεν επανεξελέγησαν... Σε όλες αυτές τις χώρες υπάρχουν περιφέρειες. Όταν το Βέλγιο έχει τρεις περιφέρειες και μπορείς να το γυρίσεις με το αυτοκίνητό σου, τρεις φορές μέσα σε μια μέρα, στην Ελλάδα δεν έχεις τέτοιες πολυτέλειες. Δημιουργούμε πιθανόν, ένα πελατειακό πάλι διευρυμένο, από το οποίο θέλαμε να φύγουμε και ταυτόχρονα ρισκάρουμε την παρουσία μας. Γιατί η παρουσία των ευρωβουλευτών πρέπει να είναι 4ημερη ή 5νθήμερη κάθε εβδομάδα. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους οι οποίοι ψηφίζουν, με ομάδες ενδιαφερομένων, με συντεχνίες – να το πω και έτσι- δεν μπορεί ο ευρωβουλευτής να πει ότι θα είμαι στην ευρωβουλή και δεν θα έρθω στην τάδε εκδήλωση. Εμένα με ανησυχεί η εκπροσώπηση... »

• «Δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα, να βάζει κάποιος σταυρούς κτλ. Επίσης σε μια τόσο μεγάλη περιφέρεια, για εμένα, για να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο, θα πρέπει να είναι ηλεκτρονική η ψηφοφορία. Για εμένα προηγείται αυτού του θέματος η ψήφος των αποδήμων, που εμείς ως ΝΔ φέραμε και δεν ψηφίστηκε όταν ήμασταν στην κυβέρνηση.... Αυτό που ήρθε επίσης είναι ότι επιτρέπεται το εκλέγεσθαι σε οποιοδήποτε πολίτη της Ευρώπης –που κακώς δεν το είχε εφαρμόσει η Ελλάδα-. Εγώ είμαι υποχρεωμένη να εκφράσω τις ανησυχίες μου. Δε με ρώτησε κανένας σχετικά με αυτές τις αποφάσεις. Το γεγονός ότι δυο μήνες πριν δεν έχει έρθει ο νόμος, δε συνιστά ιδιαίτερα δημοκρατική προσέγγιση. Λυπάμαι που το λέω αλλά είμαι υποχρεωμένη να το κάνω. Σας θυμίζω ότι στις εθνικές εκλογές, αγωνιστήκαμε επί χρόνια για να μην αλλάζει κάθε κυβέρνηση τελευταία στιγμή τον εκλογικό νόμο. Το 89 ο Ανδρέας Παπανδρέου άλλαξε τρεις μήνες πριν το νόμο και με 49,5% δεν μπορούσε η ΝΔ να κάνει κυβέρνηση . Πήγαμε λοιπόν στο Σύνταγμα το 2001 και είπαμε, δεν επιτρέπεται να περάσει νόμος που θα εφαρμοστεί στην επόμενη εκλογή εκτός αν ψηφιστεί με τα 2/3. Αυτό είναι ένα σύστημα fair. Και νομίζω ότι πρέπει και εδώ να είμαστε έντιμοι. Βέβαια ανησυχούσαν οι ηγεσίες , καταλαβαίνω μια πλευρά των ανησυχιών τους, μήπως ο κόσμος δε πάει να ψηφίσει. Θέλοντας να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα ενδιαφέρονταν, σκέφτηκαν ότι αν υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι οι οποίοι θα τρέξουν –και μάλιστα διπλάσιος αριθμός- θα κινητοποιηθούν περισσότεροι ψηφοφόροι»

«Δεν μου έχει γίνει πρόταση για το ευρωψηφοδέλτιο»

Λασκαράτος: Θα είστε στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ;
Γιαννάκου: Πρώτα από όλα δεν μου το έχει προτείνει κανείς
Λασκαράτος: Δεν θεωρείται αυτονόητο;
Γιαννάκου: Δεν ξέρω. Και δεύτερον εγώ θα ήθελα να γνωρίζω ποιοι άλλοι θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο
Λασκαράτος: Μιλάτε για αυτούς που διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες
Γιαννάκου: Εγώ ποτέ δεν αναφέρθηκα σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτά που γράφονται είναι σχόλια που δεν έχουν σχέση με εμένα. Ποτέ δεν μίλησα για τον Α ή τον Β. Λέω ότι εγώ, μετά από αρκετά χρόνια στην πολιτική και με μια συγκεκριμένη πορεία, μιας συγκεκριμένης πολιτικής και ιδεολογικής γραμμής, θα ήθελα να γνωρίζω ποιοι άλλοι θα συμμετάσχουν και νομίζω πως είναι δικαίωμά μου.
Λασκαράτος: Άρα ακόμη είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας της κας Μαριέττας Γιαννάκου...

Αποσπάσματα από την συνέντευξη δημοσιεύθηκαν μεταξύ άλλων και στους ιστότοπους:

"Παρασκήνιο": http://www.paraskhnio.gr/ti-eipe-i-marietta-giannakoy-gia-to-sta/

"Crash Online": http://crashonline.gr/%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BC%CE%B7%CF%81%CE%AE-%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%B9/