youtube twitter

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012

Στο ενδεχόμενο επανίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου τονίζοντας ότι η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος παραμένει πάντα επίκαιρη και μοντέρνα. Η πρώην υπουργός μιλά και για την βελτίωση της εικόνας της χώρας στην Ευρώπη, ύστερα από την πολιτική που ακολούθησε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ενώ εκφράζει τον προβληματισμό της για την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

. Η κ. Γιαννάκου παρεμβαίνει και στην συζήτηση που γίνεται για την ένταξη του υπουργού Οικονομικών στη ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν θέλει να ενταχθεί στη ΝΔ δεν πρόκειται κανείς να του πει όχι», ενώ επαναλαμβάνει την πρότασή της για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

Ποια εικόνα έχει πλέον η Ευρώπη για την Ελλάδα; Έχει βελτιωθεί;

Δεν έχει καμία σχέση η εικόνα της Ελλάδας με αυτή που ήταν πέρυσι. Είναι αρκετά βελτιωμένη. Η στάση του πρωθυπουργού απεδείχθη αποτελεσματική και ρεαλιστική. Η κυβέρνηση είναι ολοφάνερο ότι εξαντλεί τις δυνατότητες στην προσπάθεια πρώτον να αποκτήσει αξιοπιστία και νομίζω ότι αυτή την στιγμή την έχει και δεύτερον να δώσει μια ελπίδα εξόδου από αυτή στο λαό την κρίση σε λογικό χρόνο.

Ποιες πρέπει να είναι οι στρατηγικές επιλογές της χώρας από δω και πέρα;

Να αποκτήσουμε παραγωγική βάση. Έχει εγκαταλειφθεί ο πρωτογενής τομέας. Επί τόσα χρόνια οι επιδοτήσεις που δίνονταν από την ΕΕ ήταν για να αλλαχθούν καλλιέργειες, να γίνουν εξαγωγές. Έχουμε brand name σε πολλά προϊόντα. Θα μπορούσαμε να κάνουμε εξαγωγές, αλλά και να διατρέφουμε τον ίδιο τον λαό μας, ο οποίος κατά 75% διατρέφεται από προϊόντα εισαγόμενα. Να αξιοποιήσουμε επίσης καλύτερα τον τουρισμό.

Θεωρείτε αναγκαίο έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης;

Αυτό είναι στην απόλυτη αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Αν αυτός θεωρεί ότι σε ορισμένους τομείς θα μπορούσε να είχε άλλα πρόσωπα για καλύτερα αποτελέσματα εξαρτάται από αυτόν να το κάνει.

Πολύς λόγος γίνεται για το ενδεχόμενο επανίδρυσης της ΝΔ; Συμφωνείτε;

Aν ανατρέξουμε στις αρχές και τις αξίες στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ, βλέπουμε ότι αυτή παραμένει πάντα επίκαιρη και μοντέρνα. Η ΝΔ είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα. Επομένως δεν χρειάζεται να αλλάξει κανείς τίποτα στην ιδρυτική της βάση. Αυτό που χρειάζεται είναι να προσαρμόζει -όχι εκτός ορίων- συγκεκριμένες πρακτικές ώστε να έχει μεγαλύτερη κοινωνική αποτελεσματικότητα, ακόμη και μέσω προσώπων, που κάθε φορά εντάσσονται στο κόμμα.

Γίνεται κουβέντα και για ένταξη του κ. Στουρνάρα στη ΝΔ.

Ο κ. Στουρνάρας είναι έτσι κι αλλιώς μέσα στην πολιτική που ασκείται από τα τρία κόμματα. Αν θέλει να ενταχθεί στη ΝΔ δεν πρόκειται κανείς να του πει όχι. Είναι πολύ απλό. Είναι ένα πρόσωπο έγκυρο, που πιστεύει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην ελεύθερη οικονομία, αλλά και στο κοινωνικό κράτος, στην κοινωνική οικονομία της αγοράς. Δεν αφίστανται οι απόψεις του από αυτές που πρεσβεύει η ΝΔ, οπότε εξαρτάται από τον ίδιο για να μπει στο κόμμα. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Η Χρυσή Αυγή σε όλες τις δημοσκοπήσεις ενισχύει τα ποσοστά της. Σας προβληματίζει αυτό το φαινόμενο;

Βεβαίως. Αυτό κινείται μέσα στο πλαίσιο μιας γενικότερης ανάδυσης των άκρων σε διάφορες χώρες. Βέβαια, αλλού, όπως στην Ολλανδία που υπήρξαν άκρα, αυτά δεν εμφανίσθηκαν ως υμνητές του Χίτλερ. Αυτά είναι καμώματα του εγχώριου λαϊκισμού. Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει ύψιστο λαϊκισμό.

Μπορείτε να κάνετε μια πρόβλεψη για το τι θα συμβεί όταν η Χρυσή Αυγή μπει στο Ευρωκοινοβούλιο;

Αν οι συμπεριφορές είναι σαν αυτές που εμφανίζονται στην εθνική βουλή, εκεί υπάρχουν όλα τα μέσα για να μην παραβιάζει τους κανονισμούς. Στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου υπάρχουν ποινές για συμπεριφορές που είναι έξω από τα όρια, υπάρχει και ασφάλεια που μπορεί να σε εκβάλλει της αιθούσης αν συμπεριφέρεσαι αντικοινοβουλευτικά. Από κει και πέρα αν τα δύο μεγάλα κόμματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Σοσιαλιστική Ομάδα δεν έχουν αρκετό αριθμό Ελλήνων βουλευτών όπως έχουν σήμερα, τότε θα υπάρξουν σοβαρές δυσκολίες για τα ελληνικά, καλώς νοούμενα συμφέροντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές;

Αυτό δεν το ξέρει κανείς. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει την τετραετία. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας -διότι αυτή την στιγμή δανειζόμαστε από κράτη της ΕΕ- πρέπει να κρατήσουμε μια σταθερή διακυβέρνηση.Και αν κάποια στιγμή εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ να του δοθεί χρόνος να κατανοήσει ότι πολλά από αυτά που υποστηρίζει δεν στέκουν. Είναι ανέφικτα.

Μιλήστε μου λίγο για την πρότασή σας σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό;

Πρέπει κι εμείς να πάμε σε ένα σύστημα όπου θα υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Δηλαδή τα μέλη της εκτελεστικής κυβέρνησης δεν θα μπορούν να έχουν ταυτόχρονα βουλευτική ιδιότητα. Αυτό υπάρχει σε χώρες όπως η Γαλλία, η Κύπρος κλπ.. Δεύτερον για να μπορέσει το κοινοβούλιο να αποκτήσει ρόλο πρέπει να υπάρξει μια μεγαλύτερη θεσμική ισορροπία στα κέντρα εξουσίας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε προβλέψει κάποιες αρμοδιότητες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις οποίες κατήργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πρέπει να αρχίσουμε κάποια στιγμή μια ουσιαστική συζήτηση για το θεσμικό μας σύστημα. Τώρα μάλιστα που έχουμε ένα κυβερνητικό σχήμα από τρία κόμματα είναι ευκαιρία. Θα μπορούσε για παράδειγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι εκλεγμένος από το λαό, χωρίς κατ' ανάγκην να έχει την ισχύ του γαλλικού προεδρικού συστήματος. Ένα είναι βέβαιο ότι χωρίς θεσμικά ισορροπημένο σύστημα ώστε να συντονίζονται αρμονικά τα κέντρα λήψεως αποφάσεων καμία χώρα δεν μπορεί να διευθετήσει τα του οίκου της με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις. Αν θέλουμε ν' αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την άρνηση σεβασμού στους νόμους του κράτους, μας χρειάζονται θεσμοί ισχυροί και όχι επικαλυπτόμενοι μεταξύ τους.

Θα υπάρξει ευρωπαϊκή ολοκλήρωση; Πότε θα έχουμε τον υπουργό Οικονομικών της ΕΕ, που θα ελεγχθεί τους εθνικούς προϋπολογισμούς;

Η συζήτηση για έναν υπουργό Οικονομικών που θα ελέγχει τους προϋπολογισμούς και τα ελλείμματα δεν έχει πάρει μεγάλη έκταση. Είναι μια συζήτηση η οποία άρχισε από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε. Τέτοιες κινήσεις όμως και η αλλαγή της Συνθήκης, θα αντιμετωπιστούν μετά το 2014. Και χρειάζονται βέβαια και τη συναίνεση των λαών. Ότι πρέπει να ενισχυθεί η οικονομική και η πολιτική ένωση πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και νομίζω ότι θα υπάρξει μια Συνέλευση μετά το 2014, όπως υπήρξε το 2003. Τότε δεν αποκλείω να συζητηθεί και η καθιέρωση υπουργού Οικονομικών ή αρμόδιου Επιτρόπου.

Κλείνοντας θέλω να μου μιλήσετε για την περιπέτεια της υγείας σας, τώρα που έχει περάσει και αρκετός καιρός.

Το μυαλό του ανθρώπου είναι αυτό που έχει σημασία. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να υποχωρεί από απογοήτευση ή φόβο. Προσωπικά αισθάνομαι πολύ καλά και αγωνίζομαι για την καλύτερη αντιμετώπιση του ελληνικού δημοσίου συμφέροντος και την ανασυγκρότηση της χώρας μας.
Όσο αφορά στο γενικότερο επίπεδο, παρά τα εμπόδια οικονομικού χαρακτήρα, είναι ανάγκη η Πολιτεία να δει με μεγαλύτερη προσοχή τα θέματα των αναπήρων αλλά και των ασθενέστερων γενικότερα συμπολιτών μας που χρειάζονται την στήριξη και την αλληλεγγύη μας.