youtube twitter

Να πατάξουμε τους 'τζαμπατζήδες'

Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

[ Πατήστε εδώ για να δείτε τη συνέντευξη της κυρίας Μ. Γιαννάκου, όπως δημοσιεύτηκε στον "Αγγελιοφόρο της Κυριακής" της 16ης Σεπτεμβρίου 2012 ]

1. Κυρία Γιαννάκου, πολλοί οι τριγμοί αυτής της τρικομματικής κυβέρνησης. Θα αντέξει;

Η κυβέρνηση συνεργασίας συγκροτήθηκε με υψηλό αίσθημα ιστορικής ευθύνης από τις κοινοβουλευτικές ομάδες που την απαρτίζουν για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη κρίση χρέους και η ύφεση που πλήττει τη χώρα. Δεν υπάρχει η αμφιβολία ότι η κρισιμότητα της κατάστασης προκαλεί ένα ζωηρό κάποιες φορές διάλογο για τις εναλλακτικές λύσεις και τα μέτρα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα.

Ωστόσο, το αίσθημα ευθύνης επικρατεί τόσο σε επίπεδο ηγεσιών, όσο και μεταξύ των στελεχών, τα οποία κατανοούν ότι απαιτούνται άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις, έστω και αν είναι δυσάρεστες, γιατί το μείζον είναι η ανάκαμψη της χώρας και της οικονομίας.

2. Μήπως όλη αυτή η κουβέντα για τα μέτρα τράβηξε πολύ μακριά; Δε θα έπρεπε να είχε τελειώσει νωρίτερα;

Αντιθέτως, πιστεύω ότι το μεγάλο ύψος των ποσών που οφείλουμε να εξοικονομήσουμε, καθώς και το γεγονός ότι αναπόφευκτα θίγονται τα εισοδήματα ακόμη και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού καθιστά επιτακτική τη μακρά συζήτηση και διαπραγμάτευση. Πρέπει να αναζητήσουμε τις βέλτιστες κατά το δυνατόν λύσεις, να ωριμάσει στην κοινή γνώμη η έκταση και το περιεχόμενο των μέτρων. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί εξαιρετικά σημαντικές επαφές με τις οποίες διασφαλίζεται μία καλύτερη προοπτική για τη χώρα, δηλαδή εγγυήσεις και προϋποθέσεις ότι οι θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης.

3. Πως κρίνετε μέχρι στιγμής την κυβέρνηση; Και πως βλέπετε αυτό το πείραμα, που γίνεται για πρώτη φορά στην πατρίδα μας;

Θεωρώ ότι πρόκειται για κεφαλαιώδους σημασίας μεταβολή στο πολιτικό σύστημα. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας κατά κανόνα διευκολύνουν την συνεννόηση και την συναίνεση. Αυτό καταδεικνύει, άλλωστε, η εμπειρία τέτοιων κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη. Είναι θετικό ότι δημιουργούνται οι συνθήκες για να ξεφύγουμε από την πόλωση, την ανέξοδη κριτική και τις εύκολες τακτικές της στείρας αντιπολίτευσης. Τα κόμματα ευθύνης αναλαμβάνουν έναν ουσιαστικό ρόλο στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης και οι κοινοβουλευτικές ομάδες καλούνται να συμμετάσχουν παραγωγικά στο κυβερνητικό έργο. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη σε αυτή τη συγκυρία όπως διαφαίνεται από το λαϊκισμό και τη δημαγωγία που χαρακτηρίζει κόμματα της αντιπολίτευσης.

4. Ο πρωθυπουργός συχνά αναφέρεται στο λόμπι της δραχμής. Υπάρχει τέτοιο λόμπι εντός και εκτός Ελλάδας;

Αμφιβάλλει κανείς ότι πράγματι υπάρχουν κύκλοι συμφερόντων, οι οποίοι προσδοκούν κέρδη από μία χρεοκοπία της χώρας, την εκμηδένιση της αξίας των όποιων εισοδημάτων και την εύκολη εκμετάλλευση της εργασίας και της περιουσίας των ανθρώπων; Το πρόβλημα είναι ότι βρίσκουν απήχηση σε μερίδα του πληθυσμού τα σενάρια της δραχμής, δίχως να γίνονται κατανοητές οι τρομακτικές συνέπειες μίας τέτοιας εξέλιξης. Με ανεύθυνο τρόπο δε, κάποιοι δηλώνουν ότι «το ευρώ δεν είναι ταμπού». Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ισότιμο μέλος στην ΕΕ και την ευρωζώνη, γιατί αυτό εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Αλλιώς, η χώρα θα γυρίσει δεκαετίες πίσω και θα απομονωθεί από την παγκόσμια οικονομία και τα πολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων.

5. Και οι πολίτες; Αυτοί θα αντέξουν; Και το ερωτώ αυτό γιατί τα μέτρα που ζητά η τρόικα όλο και σκληραίνουν.

Τα μέτρα είναι πράγματι επώδυνα, γιατί έρχονται ως συνέχεια μέτρων που έχουν ληφθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το βάρος επωμίζονται συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού, κυρίως οι μισθωτοί και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με διαφανή περιουσιακή κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, εξακολουθούν ορισμένες κατηγορίες να φοροδιαφεύγουν, να εμφανίζονται ως 'τζαμπατζήδες' αδιαφορώντας για την υπέρμετρη επιβάρυνση των υπολοίπων και τις πραγματικές και άμεσες ανάγκες του κράτους για τις δαπάνες υγείας, παιδείας, ασφάλειας κλπ. Όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί μηχανισμοί πρέπει να πατάξουν αυτά τα φαινόμενα.

6. Η Ευρώπη τι λέει για όλα αυτά; Έχει βελτιωθεί η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό;

Νομίζω ότι αυτή την περίοδο δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή για τη χώρα από το 2009. Ωστόσο, το παράθυρο ευκαιρίας που δημιουργείται με τη σύμπνοια που επικρατεί στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ για την ανάγκη διάσωσης της χώρας, την ομαλή λειτουργία του ESM, την απόφαση της ΕΚΤ για αγορά κρατικών ομολόγων, πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Ο Πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί παράγοντες συντονίζουν αποτελεσματικά τις ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της κυβερνητικής και νομοθετικής δραστηριότητας, προκειμένου να εκπληρώσουμε τους στόχους πολιτικής εγκαίρως και να εξασφαλίσουμε τα επόμενα βήματα για τη λήψη της χρηματοδότησης και την ανάταξη της οικονομίας.

7. Επί της ουσίας τώρα: Τι βήματα πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το ζήτημα του δημοσίου χρέους των χωρών του Νότου;

Είναι σαφές ότι όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες. Τα χαρακτηριστικά των οικονομιών χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, διαφέρουν ουσιωδώς. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, υποφέρει από μεγάλο δημόσιο χρέος, χαμηλή ανταγωνιστικότητα και καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Η Ιταλία, όμως, διαθέτει διεθνώς ανταγωνιστική βιομηχανία, μία καλή κρατική μηχανή, αλλά εξαιρετικά υψηλό δημόσιο χρέος. Η Ισπανία έχει πρόβλημα υψηλής ανεργίας και βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα της νότιας Ευρώπης ενδιαφέρουν την Ευρώπη συνολικά, γιατί η περαιτέρω επιδείνωση ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει την ευρωπαϊκή οικονομία. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι επείγουσα για όλες τις χώρες, καθώς και συμπληρωματικά εξειδικευμένα μέτρα σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε οικονομίας.

8. Η περαιτέρω πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης θα βοηθούσε προς αυτήν την κατεύθυνση;

Ασφαλώς, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα η εμβάθυνση της πολιτικής ενοποίησης με θεσμούς και πολιτικές, οι οποίοι θα διευρύνουν τη συνεργασία κυβερνήσεων και λαών, θα εξασφαλίσουν υψηλότερα επίπεδα ευημερίας για τους Ευρωπαίους πολίτες και θα αναδείξουν την Ευρώπη σε πρωτοπόρο δύναμη δημοκρατίας, ανάπτυξης και ειρήνης. Όλα τα παραπάνω, όμως, προϋποθέτουν την ουσιαστική σύμπραξη όλων των εταίρων, δηλαδή το σεβασμό και τη συμμόρφωση προς τους κανόνες του εγχειρήματος. Μην ξεχνάμε ότι μία από τις αιτίες της σημερινής κρίσης είναι ότι μεγαλύτερα και μικρότερα κράτη παραβίασαν βασικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

9. Και κάτι τελευταίο: Βλέπετε φως στο τούνελ ή μήπως ούτε αυτά τα μέτρα θα φέρουν την ανάκαμψη όπως πολλοί υποστηρίζουν;

Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να εκφέρει ασφαλή εκτίμηση σχετικά με την έκβαση της κρίσης στην ευρωζώνη. Είναι σαφές ότι η ΕΕ έχει αντιδράσει με πολλά μέτρα και μηχανισμούς για την αντιμετώπιση της κατάστασης (EFSF, ESM, 6-Pack, 2-Pack, νέα Συνθήκη κά), αλλά πολλά θα εξαρτηθούν και από την πληρότητα και αποτελεσματικότητα των μέτρων σε κάθε κράτος-μέλος. Πάντως, διαφαίνεται ότι η χώρα μας μπορεί να φέρει εις πέρας μία εξαιρετική προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, ταυτόχρονα με την προώθηση μεταρρυθμίσεων που είχαν καθυστερήσει. Όλα θα κριθούν από τις δικές μας προσπάθειες, οι οποίες δεν πρέπει να υπονομευθούν από τη μοιρολατρία, το λαϊκισμό και τα συντεχνιακά συμφέροντα, καθώς και από μία ευνοϊκή διεθνή συγκυρία. Αν το δημόσιο χρέος αποδειχθεί βιώσιμο και πεισθούν όλοι οι οικονομικοί παράγοντες ότι η χώρα σταθεροποιείται, θεωρώ ότι τα βήματα της ανάκαμψης θα είναι σταδιακά και σταθερά.