youtube twitter

Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η Ελληνική προεδρία τρεχούσης της εσωτερικής κρίσης στη χώρα;

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

• Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η ελληνική προεδρία τρεχούσης της εσωτερικής κρίσης στη χώρα;

Δεν πρόκειται να είναι εύκολη η Προεδρία, καθώς η ΕΕ διέρχεται μία δύσκολη καμπή με μία πρωτόγνωρη κρίση στην Ευρωζώνη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Πάντως, η ελληνική πλευρά, έχει προετοιμαστεί καλά και διαθέτει σχετική εμπειρία.


Για μία σειρά ζητημάτων η Ελληνική Προεδρία θα πρέπει να επιδείξει τη δέουσα προσοχή και συστηματικότητα για την επίτευξη των σχετικών στόχων. Ταυτόχρονα, οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς διακυβεύεται η σύνθεση του αντιπροσωπευτικού σώματος που νομοθετεί μαζί με το Συμβούλιο. Επίσης, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει για τον Πρόεδρο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως και για τους Επιτρόπους. Κατά συνέπεια, δίχως αυτό να είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Προεδρίας, έχει σημασία η πορεία προς τις ευρωεκλογές και το πολιτικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί.

• Έχετε υπάρξει μέλος της Αντιπροσωπείας του Ε.Κ. για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Χιλή ενώ έχετε τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο "Bernando O' Higgins" της Δημοκρατίας της Χιλής. Το 1993 ο Νίκος Τεμπονέρας δολοφονήθηκε κατά διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων από τον πρόεδρο της τοπικής ΟΝΝΕΔ , Ιωαν. Καλαμπόκα. Το 2013 είχαμε την δολοφονία του Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής. Η ελληνική κοινωνία ήταν ανέκαθεν εξοικειωμένη με την βία; Τι τρέχει με την Ελληνική Δημοκρατία;

Προσωπικά, θεωρώ το παράσημο της Δημοκρατίας της Χιλής ως μεγάλη τιμή γιατί οφείλεται στη συμμετοχή μου στις προσπάθειες που έγιναν από πολλούς Ευρωπαίους για την επαναφορά της δημοκρατίας στη χώρα αυτή και δεν πρόκειται για συμβατική απονομή όπως συμβαίνει συχνά σε διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους.
Όσον αφορά στις δολοφονίες που αναφέρατε και οι οποίες δεν είναι οι μόνες που έχουν στιγματίσει τη δημοκρατία μας-θυμίζω τα τέσσερα άτομα που κάηκαν στο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου το 1990 κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης, τη δολοφονία των τριών υπαλλήλων της Μαρφίν αλλά και όσους υπήρξαν θύματα της τρομοκρατίας, καθώς και θύματα ενόπλων εγκληματικών οργανώσεων-πιστεύω ότι συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, υπάρχει προφανώς μερίδα του ελληνικού λαού που είτε αδιαφορεί για το θέμα αυτό είτε θεωρεί ότι η χρήση βίας μπορεί να αποτελέσει κάποιο είδος απονομής δικαιοσύνης όπως την αντιλαμβάνεται. Η αλήθεια είναι ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Έχει αποδειχθεί από την ιστορία ότι τα μέσα υπερβαίνουν το σκοπό και συνήθως επικρατούν. Αν θέλουμε, η δημοκρατία μας να ολοκληρώνεται συνεχώς και να στηρίζει μια κοινωνική συγκρότηση δίκαιη για όλους, πρέπει να αποβάλουμε απολύτως τη βία από την καθημερινή πραγματικότητα και τους συμβολισμούς. Χρειάζεται να εργαστούμε από κοινού όλοι, παρά τις διαφορές μας, για να οριοθετήσουμε οριστικά τους δημοκρατικούς κανόνες του πολιτικού ανταγωνισμού.

• Πρόσφατα είχατε την χαρά να μιλήσετε στις Βρυξέλλες με διακριθέντες Έλληνες φοιτητές της νομικής. Είχατε δηλώσει ότι θα προτιμούσατε η Νομική να έχει μάθημα μαθηματικών και όχι τόσο λατινικά. Γιατί;

Από πλήθος εκθέσεων διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, γίνονται συστάσεις για ενίσχυση των μαθηματικών στη βασική εκπαίδευση. Χωρίς να παραγνωρίζεται η σημασία των θεωρητικών σπουδών, που έχουν άλλωστε μεγάλη διαχρονική αξία και θέση στην ιστορία μας και την εξέλιξη του πνεύματος, πρέπει να παραδεχθούμε ότι σε ορισμένους τομείς η έλλειψη των μαθηματικών στερεί τους σπουδαστές από την εξοικείωση με ζητήματα λογικής ανάλυσης. Κατά τη γνώμη μου, η κατανόηση των μαθηματικών θα αποτελούσε ισχυρό εργαλείο για την αναβάθμιση των νομικών σπουδών.

• Κλειστά Πανεπιστήμια. Όταν φτάνει μια σύγκλητος στην ακραία απόφαση να κλείνει το Πανεπιστήμιο η κυβέρνηση μένει άμοιρη ευθυνών;

Θα έβρισκα ίσως κάποια δικαιολογία στο να κλείσει μια σύγκλητος το πανεπιστήμιο όταν το Υπουργείο αποφάσισε να καταργήσει τη βάση του δέκα και να δημιουργήσει σύστημα σύμφωνα με το οποίο, όποιος ήξερε να γράψει το όνομά του είχε πιθανότητα να μπει στο Πανεπιστήμιο. Λυπάμαι γιατί δεν έχει βρεθεί ένας ουσιαστικός τρόπος συνεννόησης ανάμεσα στα πανεπιστήμια και την Πολιτεία, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Βέβαια, ορισμένες ομάδες που θεωρούσαν τα Πανεπιστήμια προσωπική τους ιδιοκτησία έκλειναν διάφορα τμήματα ακόμη και την εποχή που η δημόσια χρηματοδότηση των ΑΕΙ ήταν πολύ υψηλή.
Η αλήθεια είναι ότι τα κλειστά ιδρύματα υπονομεύουν την προοπτική των φοιτητών και ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από τις φτωχότερες κοινωνικές τάξεις, οι οποίες κάνουν δυσβάστακτες θυσίες για να δώσουν ελπίδα στα παιδιά τους για το μέλλον.

• Έχετε σπουδάσει Ιατρική ενώ έχετε και σεις ζήτημα υγείας. Ένα σχόλιο για την επιβολή εισιτηρίου 25 ευρώ για εισαγωγή στα νοσοκομεία.

Δεν πρέπει να δούμε ένα μέτρο αποσπασματικά. Σημασία έχει να ολοκληρωθεί ένα πρόγραμμα εξορθολογισμού των δαπανών για την υγεία που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους για την προάσπιση της υγείας και την περίθαλψη των ασθενών. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια επί πολύ χρόνο για να αναδιαρθρωθεί το σύστημα υγείας και αυτό δεν είναι συνάρτηση μόνο της χρηματοδότησης, αλλά μιας πραγματικά υγιούς διαχείρισης όπου το αποτέλεσμα θα είναι τουλάχιστον αντίστοιχο των μέσων που διατίθενται.

• H Ε.Ε ετοιμάζεται να κλείσει τα σύνορα της για τους Έλληνες που αναζητούν εργασία μετά από πρόταση Βρετανών, Ολλανδών και Σουηδών και τη σύμφωνη γνώμη των Γερμανών. Ο Νότος αντιδράει;


Ας είμαστε προσεκτικοί. Η ΕΕ στηρίζεται στις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες – την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών των κρατών-μελών και την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων. Αυτό το ισχυρό κεκτημένο δεν επιτρέπεται να ανατραπεί , γιατί αποτελεί και το λόγο ύπαρξης της ΕΕ. Εν πάσει περιπτώσει, μαζί με το συνάδελφο κ. Πουπάκη έχουμε υποβάλει γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό στην οποία επισημαίνουμε τις σχετικές αρχές της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιμένουμε την απάντηση.

• Πρόσφατα η Radmila Sekerinska, αντιπρόεδρος της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ όταν ρωτήθηκε ποια θεωρεί τέλεια ονομασία για το κράτος της απάντησε «Όταν ήμουν μικρή παραπονιόμουν ότι δεν μου αρέσει το όνομά μου, ωστόσο εν συνεχεία συνειδητοποίησα ότι ένα σπάνιο όνομα βασικά βοηθά». Υπάρχουνε περιθώρια συνεννόησης με του γείτονες;

Η Ελλάδα έχει ορθώς θέσει το ζήτημα στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατανοήσει ότι η ΠΓΔΜ επιχειρεί με ένα εθνικιστικό πνεύμα που ταλαιπώρησε στο παρελθόν την Ευρώπη να δοκιμάσει την προοπτική καλής γειτονίας σε μία δύσκολη περιοχή όπως είναι τα Βαλκάνια με την παραχάραξη της ιστορικής πραγματικότητας.
Φυσικά για εμάς υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης. Η Ελλάδα επιθυμεί την ενσωμάτωση των γειτονικών της κρατών στην ΕΕ, αλλά παραμένει αντίθετη στην προσπάθεια στρέβλωσης της ιστορίας για την εξυπηρέτηση εθνικιστικών ιδεών και συμφερόντων.

• Τα εσωκομματικά, σας «φτάνουνε»(απασχολούνε) στις Βρυξέλλες δεδομένου του έργου που έχετε αναλάβει και που θέλετε να συνεχίσετε και στις ευρωεκλογές του 2014;


Η συνεργασία μας με τον Πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος είναι άμεση και συνεχής. Βεβαίως, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η προσπάθειά μας δεν καθοδηγείται από μια στενά νοούμενη κομματική πολιτική, αλλά προέχουν τα συμφέροντα της χώρας και της Ευρώπης. Γι´ αυτό και η συνεννόηση μεταξύ των ευρωβουλευτών διαφόρων κομμάτων είναι τελείως διαφορετική απ´ ό,τι επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι βουλευτές των υπολοίπων κρατών μελών, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση καλώς νοουμένων ισορροπιών και στην ομαλή εξέλιξη της Ένωσης. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί με θεμέλια την εμπειρία και την επιρροή που έχουμε αποκτήσει, διότι αυτό βοηθά εμπράκτως τη χώρα. Προσωπικά, επιθυμώ να συνεχίσω σε ευρωπαϊκό ρόλο γιατί πιστεύω ότι έχω όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται σε μια δύσκολη εποχή για τον τόπο να προσφέρω συγκεκριμένο και αποτελεσματικό έργο.

• Πιστεύετε ότι οι τελευταίες εξελίξεις με την Χρυσή Αυγή θα σημάνουν και το πολιτικό τέλος της οργάνωσης; Ποιά είναι η πολιτική απάντηση, πέρα από την οδό των ποινικών διώξεων, που πρέπει να δώσει η Πολιτεία απέναντι στον κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας;

Οι θεσμοί του κράτους και ειδικότερα η δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές έπραξαν το καθήκον τους να αποκαλύψουν τις διαστάσεις των παρανόμων δραστηριοτήτων στο κόμμα αυτό. Τώρα το βάρος της ευθύνης μεταφέρεται στη μερίδα εκείνη των συμπολιτών μας που πρέπει να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να επαναπροσδιορίσουν τις πολιτικές τους αντιλήψεις και τις κομματικές τους επιλογές. Είναι λυπηρό ένα μικρό τμήμα του εκλογικού σώματος να ακολουθεί αυτούς που θέλουν να επιβάλλουν στη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας το φόβο και την επικράτηση της βίας. Αν κάποιος επιθυμεί την κριτική και την αμφισβήτηση, μπορεί να κάνει όποιες επιλογές θέλει, αρκεί να μην υπονομεύουν τη δημοκρατία και την κοινωνική συγκρότηση. Αν αυτό δεν συμβεί, τα φαινόμενα αυτά πιθανώς θα επανέλθουν.