youtube twitter

H φορολόγηση της ιδιοκτησίας στα αστικά κέντρα έχει φτάσει στα απόλυτα όριά της

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

[ Πατήστε εδώ για να δείτε τη συνέντευξη της κυρίας Μ. Γιαννάκου όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Free Sunday" της 10ης Νοεμβρίου 2012 ]

1. Εχει νόημα η διαδικασία λογοδοσίας της Τρόικας στο ευρωκοινοβούλιο, όπως δρομολογήθηκε;

Βεβαίως έχει νόημα κάθε διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασκεί τα καθήκοντα του στο πλαίσιο των Συνθηκών και καλεί τακτικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσουν εξηγήσεις για τις πολιτικές και τις αποφάσεις τους.

Θεωρώ ότι πολλά χρήσιμα συμπεράσματα θα εξαχθούν από την πρωτοβουλία αυτή αρκεί να μην περιοριστούμε σε δηλώσεις εντυπωσιασμού, αλλά να πάμε σε ζητήματα ουσίας.

2. Έχουμε καταλάβει σωστά ότι η απομείωση του χρέους (για την οποία έχουν δεσμευτεί οι πιστωτές σε περίπτωση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος) θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές;

Είναι ορθή η πρόβλεψη περί θετικών ενεργειών σε περίπτωση πρωτογενούς πλεονάσματος και αποτελεί δέσμευση σε επίπεδο αποφάσεων Eurogroup. Με τον τρόπο αυτό, βρίσκουν άμεση ανταπόκριση οι θυσίες των φορολογουμένων πολιτών. Οφείλουμε, βεβαίως, να εκπληρώσουμε οριστικά τους δημοσιονομικούς στόχους μας και να επιμείνουμε με πολιτική βούληση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά, οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται στο χρόνο που εξυπηρετεί μόνο τις πολιτικές σκοπιμότητες άλλων κυβερνήσεων, αλλά σε χρόνο που εξυπηρετεί την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της βιωσιμότητας του χρέους ενός κράτους-μέλους, όπως είναι η Ελλάδα.


3. Υποτίθεται ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα άνοιγε ο δρόμος για τη "μεγάλη λύση". Ομως, τίποτα δεν συμβαίνει. Πού οφείλεται αυτό;

Κανένας σοβαρός παρατηρητής δεν περίμενε κάτι τέτοιο την επόμενη ημέρα. Οι συζητήσεις για το σχηματισμό της κυβέρνησης στη Γερμανία εξακολουθούν και θα πρέπει να περιμένουμε να λάβει αποφάσεις το νέο οικονομικό επιτελείο υπό την Καγκελάριο. Ωστόσο, δεν υπάρχει νεκρός χρόνος, καθώς γίνονται τακτικές επαφές και ενημερώσεις. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών μας έδειξε ότι ήταν υπερβολική η εκτίμηση ότι το ελληνικό ζήτημα θα επηρεάσει την συμπεριφορά των εκλογέων. Κατά συνέπεια, η επίκληση ανάλογων λόγων στο μέλλον θα έχει περιορισμένη χρησιμότητα.

4. Νέα οριζόντια μέτρα αποκλείονται, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Και το δημοσιονομικό κενό πώς θα καλυφθεί; Με ποια διαρθρωτικά μέτρα που να έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα;

Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής. Κανένα νέο μέτρο δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους. Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν. Παράλληλα είναι σημαντικό να προωθηθούν όλες εκείνες οι διαρθρωτικές αλλαγές που μπορούν να έχουν θετική δημοσιονομική συμβολή. Πρέπει να δημιουργηθούν έσοδα για το κράτος, όχι μόνο από τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και από την απελευθέρωση της δυναμικής κλάδων της οικονομίας που έως σήμερα λειτουργούσαν υπό ένα ασφυκτικό πλαίσιο και στερούνταν εξωστρέφειας. Τέτοια παραδείγματα παρατηρούμε στο χώρο των εταιρειών τεχνολογίας και καινοτομιών στο πεδίο του λογισμικού και των επικοινωνιών και στα start-ups που εμφανίζονται και ωριμάζουν.

5. Και μόνο το παιχνίδι των διαρροών πριν την άφιξη της Τρόικας στην Αθήνα, ότι παγώνει η επίσκεψη, δείχνει μια βαριά ατμόσφαιρα. Γιατί;

Πολλές φορές ένα τέτοιο κλίμα δημιουργείται γιατί τα μέσα δραματοποιούν τις καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση η στάση μας πρέπει να καθοδηγείται από ψυχραιμία και επάρκεια επιχειρημάτων στηριγμένων σε ισχυρά στοιχεία. Για παράδειγμα, η αναδιοργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι αποφασιστικής σημασίας, ανταποκρίνεται στους σχετικούς στόχους που έχουμε υιοθετήσει και με την ολοκλήρωσή της θα έχουμε ένα λειτουργικό κράτος.

6. Εκτιμάτε ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού 2014 που έχει κατατεθεί θα μείνει ως έχει;

Η συζήτηση στη Βουλή, αλλά και η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα καθορίσουν τα τελικά μεγέθη μέχρι το στάδιο της τελικής συζήτησης και ψήφισης τον Δεκέμβριο. Ο νέος προϋπολογισμός θα είναι καθοριστικός σε ένα έτος που αναμένουμε μία ουσιαστική μεταβολή της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και του τρόπου λειτουργίας του κράτους.

7. Πιστεύετε και εσείς, όπως πολλοί στη ΝΔ, ότι ο Α. Τσίπρας εκτίθεται ως υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς επειδή τον στηρίζουν ακραία κόμματα με ακραίες θέσεις;

Ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα των κομμάτων που απαρτίζουν την ευρωπαϊκή αριστερά, η υποψηφιότητα Τσίπρα σηματοδοτεί και άλλα. Πρώτον, ότι η ευρωπαϊκή αριστερά αποδέχεται τις προβλέψεις της Συνθήκης για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και τη δυνατότητά τους να προτείνουν υποψηφίους. Δεύτερον, ότι ο κ. Τσίπρας κατά τη διαδικασία αυτή, θα έχει την ευκαιρία να προσεγγίσει αρκετά τη λειτουργία της ΕΕ στον τρόπο λήψεως αποφάσεων από διαφορετικά όργανα αλλά και στις πολιτικές ισορροπίες μεταξύ κυβερνήσεων όσο και μεταξύ ευρωβουλευτών που προέρχονται από διαφορετικά κράτη και από διαφορετικά κόμματα. Τρίτον, θα έχει την ευκαιρία να στείλει ίσως ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, ότι η προσήλωση της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αλλά και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι οριστική και αμετάκλητη και αυτό βέβαια χάρις στους βασικούς πολιτικούς του αντιπάλους.

8. Είστε βέβαιη ότι θα γίνουν εκλογές το 2016; Εχει τόσες αντοχές η κυβέρνηση;

Θεωρώ ότι είναι απολύτως σκόπιμο να ολοκληρώσει την θητεία της η κυβέρνηση, γιατί αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα, αλλά και η επείγουσα προτεραιότητα να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες αλλαγές για να ανακάμψει η χώρα, να έχουμε ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης, άρα και επάνοδο σε καλύτερα επίπεδα διαβίωσης. Η κυβέρνηση και οι κοινοβουλευτικές ομάδες που την υποστηρίζουν οφείλουν να εργαστούν σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση αγνοώντας τις σειρήνες του λαϊκισμού και του πολιτικού κόστους. Ταυτόχρονα, στο διάστημα αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα τα φαινόμενα που συνδέονται με την κρίση του πολιτικού συστήματος και ιδιαίτερα την άνοδο των ακραίων ιδεολογιών και της πολιτικής βίας. Αυτό αποτελεί ευθύνη κάθε πολιτικού κόμματος και κάθε πολιτικού προσώπου ξεχωριστά.

9. Είναι αναγκαίο κακό οι υπερβολικοί φόροι που πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι; Η μήπως κάτι δεν πάει καλά στο "μίγμα" του οικονομικού επιτελείου;

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι είναι υπέρμετρη η φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων. Αλλά αυτό είναι συνέπεια μίας μακροχρόνιας αδυναμίας των φορολογικών μηχανισμών να εντοπίσουν όσους συγκεντρώνουν εισοδήματα, δίχως να φορολογούνται επαρκώς γι' αυτά. Υπάρχει σε εξέλιξη μία διαδικασία εξορθολογισμού της λειτουργίας των φορολογικών μηχανισμών και ανακατανομής των φορολογικών βαρών. Μόνο, όμως, η επάνοδος στην ανάπτυξη θα οδηγήσει σε αυξημένα φορολογικά έσοδα, δίχως να οδηγούμαστε σε νέα αφαίμαξη των ίδιων κοινωνικών ομάδων μισθωτών και συνταξιούχων.

10. Συμμερίζεστε τις αγωνίες βουλευτών της ΝΔ για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων;

Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου τα ακίνητα φορολογούνται με κριτήριο την τοποθεσία και το μέγεθός τους και με βασικό στόχο την ενίσχυση των αυτοδιοικητικών αρχών ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στην καθημερινότητα των πολιτών. Φυσικά, οι χώρες αυτές διαθέτουν ολοκληρωμένο κτηματολόγιο που επιτρέπει σε οποιονδήποτε υποψήφιο αγοραστή να γνωρίζει επακριβώς με τί ποσόν θα φορολογηθεί για τη γη και τα ακίνητα που κατέχει σε βάθος χρόνου πολλών δεκαετιών, για να μην πω για πάντα. Ένα τέτοιο σύστημα, δεν πρέπει να γίνει με τη λογική της βιασύνης λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά να βασιστεί στις καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Όλοι πρέπει να φορολογηθούν ανάλογα με το είδος, το μέγεθος και την τοποθεσία αυτού που κατέχουν.

Πρέπει, ωστόσο, να γίνει κατανοητό, ότι η φορολόγηση της ιδιοκτησίας και του εισοδήματος στα αστικά κέντρα έχουν φτάσει στα απόλυτα όριά τους. Εξυπακούεται ότι πρέπει να διαχωριστεί πλήρως η φορολόγηση της ιδιοκτησίας από τη φορολογία εισοδήματος και, επομένως, δεν είναι σωστό να εφευρίσκονται κριτήρια για εξαιρέσεις. Μόνο έτσι το κράτος θα μπορέσει να σταθεί αντάξιο του ρόλου του ώστε να μην επιπίπτει κάθε φορά στο ίδιο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας για να καλύψει τα έσοδά του.

11. Το σχόλιό σας για την εκκένωση του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ;

Άπαξ και αποφασίσθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ και η δημιουργία νέας Δημόσιας Τηλεόρασης και λαμβάνοντας υπόψιν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, η υπόθεση αυτή έπρεπε να έχει τελειώσει προ πολλού. Η περιουσία και ο τεχνολογικός εξοπλισμός της ΕΡΤ ανήκουν στους Έλληνες πολίτες και έχουν πληρωθεί από τους ίδιους. Έχει δικαίωμα, λοιπόν, ο ελληνικός λαός να απολαμβάνει όλες τις δυνατότητες για πληροφόρηση, γνώση και επιμόρφωση που μπορεί να προσφέρει το δυναμικό της Δημόσιας Τηλεόρασης και η υψηλή τεχνολογία της ΕΡΤ.