youtube twitter

Συνέντευξη στον "Επενδυτή"

Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013

1) Η σύγκρουση ΔΝΤ-ΕΕ για το ελληνικό πρόγραμμα τι υποκρύπτει; Υπάρχει η εκτίμηση ότι το ΔΝΤ διαχωρίζει τη θέση του ενόψει αδιεξόδου στο Μνημόνιο. Το λέει εξάλλου. Δεν έβγαινε χωρίς έγκαιρο κούρεμα και δεν βγαίνει χωρίς νέο κούρεμα.
Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να μην είχε διατυπώσει τις αμφιβολίες του για τους στόχους και το περιεχόμενο του Memorandum ιδιαιτέρως ως προς τις συνέπειες για την ανάπτυξη, αλλά και την εξέλιξη της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό, άλλωστε, πράξαμε και ως ΝΔ στη δύσκολη περίοδο από το 2010.

Σήμερα, το αντικείμενο της συζήτησης δεν είναι η σύγκρουση ΔΝΤ-ΕΕ. Το σοβαρότερο ζήτημα είναι πώς η χώρα θα επωφεληθεί από όσα ορθώς έγιναν στην κατεύθυνση της εξυγίανσης της δημοσιονομικής κατάστασης, της βιωσιμότητας του χρέους και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις περί μεταστροφής του οικονομικού κλίματος, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την επίμονη μεταρρυθμιστική προσπάθειά μας, καθώς και τη διεθνή συγκυρία και την κατάσταση στην Ευρωζώνη συνολικά.

2) Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους;Υπό ποιες προϋποθέσεις;
Δεν νομίζω ότι ωφελεί επί του παρόντος μία τέτοια συζήτηση. Πρωταρχικός μας στόχος είναι ο κρατικός προϋπολογισμός να παρουσιάσει φέτος για πρώτη φορά πλεόνασμα. Ταυτόχρονα, να προκύψουν κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο τεκμήρια αναστροφής της ύφεσης και επανόδου στην ανάκαμψη. Υπό τους όρους αυτούς θα πρέπει να δούμε σε έναν χρόνο από σήμερα τη βιωσιμότητα του χρέους και τι θα χρειαστεί να κάνουμε.

3) Εξελίσσεται υπόγεια σύγκρουση ΗΠΑ - Γερμανίας;
Είναι σαφές ότι οι δύο χώρες υιοθετούν παραδείγματα οικονομικής ανάλυσης και πολιτικής που παρουσιάζουν επιμέρους διαφορές. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για την επίδραση των εξελίξεων στην Ευρωζώνη τόσο στην αμερικανική, όσο και στην παγκόσμια οικονομία. Η Γερμανία, όμως, βρίσκεται εγγύτερα στα προβλήματα και εμπλέκεται με πολιτικό και οικονομικό τρόπο στη λήψη αποφάσεων και τη διαχείριση της κατάστασης. Νομίζω ότι οι δύο πλευρές έχουν καλή γνώση της κατάστασης και διατυπώνουν επιμέρους ορθά επιχειρήματα, τα οποία πρέπει να συνδυαστούν προς όφελος όλων. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για μία άσκοπη διελκυστίνδα.

4) Πώς διαμορφώνεται το κλίμα στην Ευρώπη για τη γερμανική επιμονή σε αυτή την πολιτική λιτότητας; Μπορεί να υπάρξει αλλαγή μετά τις γερμανικές εκλογές ή θα παραμείνει το Βερολίνο σε αυτή τη γραμμή; Θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών;
Ασφαλώς, οι εκλογές στη Γερμανία τον προσεχή Σεπτέμβριο είναι κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της κατάστασης στην Ευρωζώνη. Οι Χριστιανοδημοκράτες υπό την Καγκελάριο Μέρκελ δεν επιθυμούν την οποιαδήποτε αρνητική επίδραση από το ευρωπαϊκό περιβάλλον στην εκλογική μάχη που θα δώσουν. Θεωρώ ότι η επόμενη μέρα των εκλογών θα επιτρέψει τη λήψη αποφάσεων που εκκρεμούν επί μακρόν και πρέπει να ληφθούν για μία αναθεώρηση της πολιτικής σχετικά και με την πολιτική λιτότητας, αλλά και τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα που συσσωρεύουν κάποιες χώρες, ενώ καταρρέουν οι αγορές άλλων χωρών.

5) Έχει δηλητηριαστεί το ευρωπαϊκό όραμα πάντως στη συνείδηση του κόσμου. Στις ευρωεκλογές εκτιμάται ότι θα υπάρξει άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών. Δικαιολογημένη δεν θα είναι...;
Στην κοινή συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι άρρηκτα συνδεμένη με την ειρήνη και την ευημερία. Το πρώτο εξακολουθεί να υφίσταται και πρέπει πάντοτε να το λαμβάνουμε σοβαρά υπ' όψιν. Η ευημερία, όμως, κλυδωνίζεται ύστερα από δεκαετίες διαρκούς βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου. Από την άλλη πλευρά, την τελευταία δεκαετία έχουμε μία αδικαιολόγητη αναζωπύρωση εστιών αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού οράματος από πολιτικές ομάδες με ακραία εξτρεμιστική και εθνικιστική ιδεολογία. Απέναντι στην κατάσταση αυτή, πρέπει να ανα-συνταχθούμε για να υπερασπιστούμε όλα όσα δεν θα είχαμε ποτέ καταφέρει δίχως την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να έχουν ακόμη και κριτική στάση, αρκεί αυτή να μην είναι μηδενιστική, κυνική και τελικά να τροφοδοτεί όσους επιδιώκουν μία επιστροφή στα πέτρινα χρόνια της Ευρώπης.

6) Με την ευρωπαϊκή Άμυνα τι γίνεται; Υπερψηφίστηκε η έκθεσή σας για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΕ.
Η Έκθεση για τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων αναδεικνύει ένα από τα παραγνωρισμένα πλεονεκτήματα της ΕΕ στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας. Προτείνουμε ένα Μόνιμο Επιχειρησιακό Στρατηγείο, τη συγκρότηση σωμάτων ταχείας αντίδρασης (EU Battlegroups), την προαγωγή της συνέργιας και της συμπληρωματικότητας των επιμέρους πλεονεκτημάτων στον τομέα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ασφάλειας. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μία ασφαλέστερη Ευρώπη, για την αμυντική συνεργασία και την κοινή δράση για την αποτροπή οποιασδήποτε απειλής η οποία θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

7) Για τη Χρυσή Αυγή τι λένε στις Βρυξέλλες;
Δυστυχώς, είναι κοινό πρόβλημα. Ανάλογοι πολιτικοί σχηματισμοί της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς έχουν εμφανιστεί παντού στην Ευρώπη, ακόμη και σε χώρες που μέχρι πρότινος δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα ύφεσης. Οι ιδεολογίες αυτές προσκρούουν σε θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ σχετικά με τα ατομικά δικαιώματα, την κατάργηση κάθε διάκρισης λόγω φυλής, φύλου, θρησκείας ή πεποιθήσεων και την προστασία της αξιοπρέπειας και της ελεύθερης έκφρασης κάθε ανθρώπου ανεξαιρέτως. Για το φαινόμενο αυτό, απαιτείται κοινή δράση και αντίληψη των παραγόντων που το τροφοδοτούν. Για την περίπτωση της Ελλάδας εντείνεται η ανησυχία λόγω και της κρισιμότητας της πολιτικής συγκυρίας και των έντονων μετακινήσεων των ψηφοφόρων που παρατηρήθηκε στις τελευταίες εκλογές. Η κρίση εμπιστοσύνης του πολιτικού συστήματος είναι εξίσου σημαντική με την οικονομική κρίση και αλληλο-τροφοδοτούνται.

8) Οι Ευρωπαίοι θεσμικοί με τους οποίους μιλάτε, στην Κομισιόν, τι λένε για το ελληνικό πρόγραμμα; Ότι βγαίνει; Πως σχολιάζουν την πρωτοφανή ύφεση, την ανεργία και όλες τις συνέπειες του προγράμματος; Επιμένουν ότι είναι σωστό;
Έχει γίνει πλέον κατανοητό σε όλα τα όργανα της Ένωσης ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει υψηλότατα επίπεδα ύφεσης και ανεργίας, τα οποία αγγίζουν πλέον τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης για αρκετά στρώματα του πληθυσμού της χώρας. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση υπήρξε συνεπέστατη στους στόχους οι οποίοι τέθηκαν για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τον περιορισμό των δαπανών και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είναι πλέον κατάλληλος ο χρόνος να προχωρήσουμε ένα βήμα εμπρός στην κατεύθυνση των καταλυτών της ανάκαμψης, της αναζωογόνησης της αγοράς εργασίας. Χρειαζόμαστε τόσο θεσμικά και οικονομικά μέσα, όσο και την ενεργοποίηση της κατάλληλης ψυχολογίας στους παράγοντες της αγοράς. Δεν είναι εύκολο, καθώς δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρία με τέτοια έκταση ύφεσης σε χώρα της Ευρωζώνης. Εμείς ως ευρωβουλευτές καλούμε τα όργανα της ΕΕ να σταθούν συμπαραστάτες στην προσπάθεια αυτή, γιατί αυτό επιτάσσει και το συμφέρον της Ένωσης συνολικά.

9) Δεν θα έπρεπε πάντως η ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει την παραδοχή λάθους από το ΔΝΤ και να θέσει θέμα αλλαγής των όρων του προγράμματος; Να επαναδιαπραγματευτεί;
Η αιχμή της διαπραγμάτευσης την τελευταία διετία ήταν η διασφάλιση πρωτόγνωρων επιπέδων χρηματοδότησης για τη διαχείριση του υψηλότατου χρέους της χώρας, υπόθεση η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Με τον τρόπο αυτό, αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία και τις αδυσώπητες συνέπειές της στον πληθυσμό. Τα σφάλματα στους στόχους του προγράμματος είχαν εγκαίρως διατυπωθεί απ' όλους μας. Η διαπραγμάτευση είναι μία δυναμική διαδικασία υπό το φως των νέων δεδομένων. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, τώρα που έχουμε εκπληρώσει πολλά και σημαντικά, είναι ώρα να στραφούμε σ' εκείνους τους στόχους και τους καταλύτες ανάκαμψης, στους οποίους έως σήμερα δεν βρήκαμε αποτελεσματικές λύσεις και προκλήθηκαν αναμφισβήτητα σφάλματα.

10)Το μπλόκο της Κομισιόν στην πώληση της ΔΕΠΑ στους Ρώσους πως το αξιολογείτε; Είναι γνωστή η θέση των Βρυξελλών για την Gazprom αλλά από τη μια πιέζουν για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις από την άλλη υπονομεύουν τη μεγαλύτερη.
Κοιτάξτε, το ζήτημα των ενεργειακών πόρων είναι εδώ και καιρό ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ. Όλοι πλέον μιλάμε για την ανάγκη μίας βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής και την αποφυγή της ενεργειακής εξάρτησης. Είναι κατανοητό ότι αυτό σημαίνει εναλλακτικούς τύπους ενέργειας, προμηθευτές και διόδους διοχέτευσης αυτής. Η Ελλάδα έκανε μία πρώτη καλή προσπάθεια με το διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η εμπειρία και η κατανόηση των πολλαπλών προβλημάτων και προκλήσεων, νομίζω ότι θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μία ευνοϊκή έκβαση σε επόμενο στάδιο.

11) Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα; Τι θα σημάνουν;
Βρισκόμαστε μόνον ένα χρόνο έπειτα από μία διπλή εκλογική αναμέτρηση στην οποία ο λαός τοποθετήθηκε με σαφήνεια ως προς την κατανομή της εκλογικής επιρροής των κομμάτων, αλλά και την εντολή του για τη διακυβέρνηση της χώρας. Η κυβέρνηση συνεργασίας ανταποκρίθηκε ακριβώς σε αυτή την εντολή και επέφερε ουσιαστικά αποτελέσματα στην αποφυγή της χρεοκοπίας και την εξομάλυνση της οικονομικής κατάστασης, όπως και στην αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας. Κανένα από τα πολιτικά δεδομένα δεν με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι σκόπιμη η προσφυγή στο λαό. Τα κόμματα της συμπολίτευσης, παρά τις διαφορές τους, έχουν κάθε δυνατότητα να επιδιώξουν το συμβιβασμό των θέσεών τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στο μείζον, δηλαδή στη λαϊκή εντολή ριζικής ανανέωσης του κράτους και της οικονομίας. Άλλωστε, ο σκοπός των πολιτικών είναι να λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος για να είναι χρήσιμοι στο λαό και όχι να επιδιώκουν να είναι λαοφιλείς, αλλά τελικά επιζήμιοι.