youtube twitter

Η τακτική της όξυνσης δεν ωφελεί κανέναν

Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2013

[ Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη συνέντευξη της κας Μ.Γιαννάκου, όπως δημοσιεύτηκε στην Βραδυνή της Κυριακής" της 3ης Νοεμβρίου 2013 ]

1) Κυρία Γιαννάκου κατά καιρούς η ΝΔ έχει πει για το ΠΑΣΟΚ πολλά σκληρά, και σοβαρά πράγματα, τα οποία κάθε άλλο παρά προωθούσαν τον πολιτικό πολιτισμό. Εσείς έχετε εμπειρία από την υπουργική σας θητεία όταν παραλάβατε από το ΠΑΣΟΚ ότι παραλάβατε τέλος πάντων, χωρίς ποτέ να το δημοσιοποιήσετε. Γιαυτό και δεν αντέχω στον πειρασμό να ρωτήσω κι εγώ. Μπορεί κατά τη γνώμη σας να θεωρήσει κάποιος το ΠΑΣΟΚ ή ένα άλλο κόμμα δημοκρατικά εκλεγμένο, «εγκληματική οργάνωση»;


Αυτοί δεν είναι χαρακτηρισμοί που μπορούν να αποδίδονται σε κόμματα με διαχρονική προσήλωση στον κοινοβουλευτισμό. Πρέπει να τίθενται και όρια στον λαϊκισμό και να υπάρχει αυτοσυγκράτηση σε εκφράσεις που μόνο στόχο έχουν την καλλιέργεια εντυπώσεων. Υπάρχουν τα κοινοβουλευτικά μέσα, οι δικαστικές αρχές, τα μέσα ενημέρωσης για να δημοσιοποιηθούν και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα διαφθοράς όπου και αν εντοπίζονται. Άλλωστε, πολλές φορές η λαϊκή ετυμηγορία από μόνη της απονέμει εύσημα ή αποσύρει την εμπιστοσύνη.

2) Σας τρομάζει το πολιτικό κλίμα που τείνει να διαμορφωθεί με καταγγελίες εκατέρωθεν, και πολύ υψηλούς τόνους;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική ζωή πρέπει να επιστρέψει σε πιο σοβαρά επίπεδα κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης. Αυτή η τάση για την σπίλωση του αντιπάλου, η εύκολη κατηγορία εναντίον κομμάτων και προσώπων συλλήβδην για εθνική μειοδοσία και κοινωνική αναισθησία λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Από την τακτική αυτή δεν ωφελείται κανένας, καθώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αλληλοκατηγοριών και όξυνσης. Η ΝΔ ήταν και παραμένει η παράταξη της μετριοπάθειας η οποία έχει κάθε λόγο να πρυτανεύσει ένα πνεύμα λογικής και ψυχραιμίας στα κόμματα και την κοινή γνώμη. Διαφορετικά η πολιτική κρίση μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερη από την οικονομική.

3) Εσείς γνωρίζετε το τι συμβαίνει στην Ευρώπη καλύτερα από κάθε άλλο έλληνα πολιτικό. Τι κλίμα υπάρχει για εμάς στις Βρυξέλλες, και τι λένε οι συνάδελφοί σας;
Το κλίμα είναι σαφώς καλύτερο για τη χώρα συγκριτικά με το 2012 και την περίοδο των εκλογών. Οι θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε ο ελληνικός λαός, όπως και η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, αναγνωρίζονται. Το ίδιο ισχύει για την συστηματικότητα με την οποία η κυβέρνηση ανοίγει κεφάλαια μεταρρυθμίσεων και κάνει πραγματικές τομές. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με αποτελέσματα πολιτικής ιδιαίτερα στο πεδίο της αναζωογόνησης της οικονομίας, της επιστροφής στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

4) Που νομίζετε ότι δεν έχει πετύχει η παρούσα κυβέρνηση και θα έπρεπε να προσπαθήσει περισσότερο;
Το εγχείρημα που καλούμαστε να ολοκληρώσουμε είναι τεράστιας εμβέλειας και αφορά μεταξύ άλλων τόσο στην πλήρη αναδιοργάνωση του κράτους, όσο και στην αναδιάρθρωση της οικονομίας με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια. Τα αποτελέσματα θα καθυστερήσουν να φανούν, αλλά έχει σημασία να παρακολουθούμε στενά την ορθή εφαρμογή των αλλαγών. Ένα ζήτημα που νομίζω θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους είναι αυτό της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς μία αποτυχία εκεί ενδέχεται να προκαλέσει νέες υστερήσεις στην πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης.

5) Κυρία υπουργέ, η πολιτική που επιβάλλει η τρόικα με τους υψηλούς φόρους και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, οδηγεί με ακρίβεια στα βράχια. Και το παραδέχονται πια ολοένα και περισσότεροι στο εξωτερικό. Γιατί πιστεύετε ότι επιμένει;
Την άποψη αυτή την συμμερίζονται όλοι όσοι κατανοούν την κοινωνική πραγματικότητα και βλέπουν πίσω από τους αριθμούς. Βεβαίως, σήμερα πληρώνουμε την διαχρονική αδυναμία των μηχανισμών του κράτους να φορολογήσει δίκαια τους πολίτες και, κυρίως, όσους έχουν την δυνατότητα φορο-αποφυγής. Το αποτέλεσμα είναι να εξαντλούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι με στοιχειώδη εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Αναμένουμε από τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά και τις χώρες που διατηρούμε στενή συνεργασία, μία πιο δυναμική δέσμη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με επενδύσεις σε μία χώρα που σήμερα διαθέτει εξαιρετικά πλεονεκτήματα σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους.

6) Θεωρείτε ότι μια κοινή κάθοδος της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές είναι εφικτή;
Δεν πρέπει να συγχέουμε την κυβερνητική συνεργασία με την συγχώνευση κομμάτων, η οποία δεν είναι επιθυμητή. Διατηρούμε ένα διακριτό ιδεολογικό και πολιτικό προφίλ, το οποίο πρέπει να αναδείξουμε ενόψει των ευρωεκλογών και να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Δυστυχώς, κάποιοι κάνουν πολύ λίγα πράγματα στην κατεύθυνση αυτή δυσανάλογα προς αυτά που τους έχουν εμπιστευθεί. Γνωρίζετε ότι προσωπικά, παρά το εξαιρετικά απαιτητικό πρόγραμμά μου στις Βρυξέλλες, βρίσκομαι διαρκώς παρούσα με τις δημόσιες παρεμβάσεις μου με πλήρη συναίσθηση των υποχρεώσεων που μου έχουν ανατεθεί.

7) Εσείς θα είστε υποψήφια ευρωβουλευτής;
Έχω μία μακρά διαδρομή στα ευρωπαϊκά πράγματα και έχω δώσει αδιαμφισβήτητα δείγματα γραφής στην υπεύθυνη αντιπροσώπευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την προώθηση των ζητημάτων που ενδιαφέρουν τη χώρα. Θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω ακόμα πολλά, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που θα χρειαστούν έμπειροι χειρισμοί σε κάθε επίπεδο. Είμαι πάντοτε στη διάθεση του κόμματος για να προσφέρω από θέσεις ευθύνης.

8) Κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις Πάγκαλου αναφορικά με τις παρακολουθήσεις των αμερικανών πρεσβευτών από την...ΕΥΠ;
Νομίζω ότι καλό είναι να κατανοήσουμε, αντιστοίχως, ότι οι πολιτικοί έχουν το δικό τους ρόλο και πλαίσιο δράσης και οι μυστικές υπηρεσίες τις δικές τους ευθύνες και τρόπους δράσης. Καλό είναι να σεβόμαστε τις διακρίσεις αυτές και την συμβολή του κράτους στα θέματα ασφάλειας. Βεβαίως, η παρακολούθηση των στελεχών των συμμαχικών κυβερνήσεων δεν εντάσσεται στο πεδίο που πρέπει να παρακολουθείται για λόγους ασφαλείας και αυτό έχει δημιουργήσει όξυνση στις διατλαντικές σχέσεις με ευθύνη των αμερικανικών αρχών ασφαλείας.

9) Με αφορμή τα γεγονότα με τη Χρυσή Αυγή, πιστεύετε ότι είναι ευκολότερο να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την ΧΑ, ή τους λόγους που την γιγάντωσαν, και οι οποίοι υφίστανται ακόμη;
Η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο αξιοποιώντας την κείμενη νομοθεσία για την αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων εγκληματικού χαρακτήρα της ΧΑ. Πέραν των ποινικών διώξεων, έχει ιδιαίτερη σημασία η υπερψήφιση της περικοπής της δημόσιας χρηματοδότησης για όσα κόμματα παραβιάζουν τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και τους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Η κρίση δεν είναι ο μοναδικός λόγος που γνώρισε απήχηση η ΧΑ. Δυστυχώς, μέρος των πολιτών δεν έχει εξοικειωθεί με τους δημοκρατικούς κανόνες. Στη δημοκρατία τα προβλήματα δεν λύνονται με κρεμάλες και βία, αλλά με εκλογές, κοινοβουλευτική αντιπαράθεση, επιχειρήματα και πολιτική δράση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά σε επίπεδο κοινωνίας για να εδραιωθούν πλήρως αντιλήψεις και στάσεις που αντιστοιχούν σε μία ώριμη δημοκρατία.