youtube twitter

Το 'βλέποντας και κάνοντας' των Ευρωπαίων πλήττει την Ελλάδα

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου χαρακτηρίζει “μη έξυπνη προσέγγιση” στην αντιμετώπιση της κρίσης τις περικοπές στον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ενώ τονίζει πως δεν πρέπει να διαρραγεί το μέτωπο της τρόικας με αποχώρηση του ΔΝΤ...

Πρωτοπορεί με την πρόταση να μπορούν οι πολίτες των χωρών-μελών να γίνονται απευθείας μέλη των ευρωπαϊκών κομμάτων, κι όχι μόνο μέσω των εθνικών πολιτικών σχηματισμών. Και αναφέρεται στους κανόνες της Δημοκρατίας όσον αφορά τη Χρυσή Αυγή.

- Ποια απόφαση επιβάλλεται να ληφθεί τη Δευτέρα για να αποτραπούν αρνητικές εξελίξεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη;

Πολύ σωστά το θέσατε χρησιμοποιώντας τον όρο "επιβάλλεται", διότι ενέχει μέσα δύο στοιχεία που είναι κυρίαρχα στην παρούσα περίσταση: την ανάγκη να βρεθεί λύση και το κατεπείγον στην εξεύρεση αυτής της λύσης. Από το επόμενο Eurogroup πρέπει να ελπίζουμε σε τρία πράγματα:

Πρώτον, να ληφθεί η απόφαση της εκταμίευσης της δόσης. Δεύτερον, τουλάχιστον να αρχίσει η ουσιαστική συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους. Τρίτον, να μην διαρραγεί το μέτωπο της Τρόικας για την Ελλάδα με μία ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ, γιατί σε αυτήν την περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές σε επίπεδο συμβολισμού και ουσίας για την χώρα μας και την ευρωζώνη. Από μέρους της Ελλάδας χρειάζεται ψυχραιμία γιατί το θέμα αγγίζει όλη την ευρωζώνη και βέβαια έχει σχέση με την σημερινή πραγματικότητα του "βλέποντας και κάνοντας" με την οποία πορεύονται οι ευρωπαϊκές ηγεσίες.

- Η δυστοκία στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το 2014-2020 οφείλεται στην άρνηση των πλουσιότερων χωρών να συμβάλουν περισσότερο;

Οι αντιγνωμίες μεταξύ των Ευρωπαίων και για το ύψος και για τον καταμερισμό των κονδυλίων δεν είναι μόνο απόρροια της οικονομικής κρίσης που πλήττει σήμερα την Ευρώπη. Για να το πω με απλά λόγια, δεν φταίει μόνο το γεγονός ότι πράγματι η "φτώχεια φέρνει γκρίνια". Αλλά είναι απόρροια και μιας πολιτικής κρίσης εμπιστοσύνης στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η οικονομική κρίση ωθεί τα κράτη - μέλη στην εσωστρέφεια και την εθνοκεντρική αντίληψη που τα κάνει να διαχειρίζονται τα πράγματα με βάση τον αντίκτυπο στην εσωτερική σκηνή και όχι πάντα το μακροπρόθεσμο εθνικό και συλλογικό ευρωπαϊκό συμφέρον. Η ίδια η κρίση καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2014-2020 που θα μπορέσει να συνεισφέρει και στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Οι περικοπές που προτείνονται για την αγροτική πολιτική, την πολιτική συνοχή, την έρευνα, την τεχνολογία, την καινοτομία και τις πολιτικές υπέρ των νέων, δεν αποτελούν ιδιαίτερα "έξυπνη" προσέγγιση στη σημερινή πραγματικότητα. Δείχνουν πολιτική αδυναμία και ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού για το μέλλον της Ευρώπης σε έναν κόσμο στον οποίον οι ισορροπίες δυνάμεων μεταβάλλονται. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πάρει τις αποφάσεις του και έχει καλέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υποχωρήσει από την λανθασμένη θέση του λαμβάνοντας μάλιστα υπ΄ όψη ότι (σ.σ. το ευρωκοινοβούλιο) είναι συνομοθέτης στα ζητήματα προϋπολογισμού και προφανώς αυθεντικότερος εκφραστής της βούλησης των Ευρωπαίων πολιτών.

25 εκατ. άνεργοι

- Ευρωπαϊκή συνοχή με ανέργους στην Ευρώπη που ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια γίνεται;

Το θέμα που θίγετε είναι πολύ σημαντικό. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, η μεταφορά παραγωγικών διαδικασιών σε τρίτες χώρες λόγω κόστους, και η κυρίαρχη αντίληψη για δημοσιονομική πειθαρχία έχει συμβάλει στη δημιουργία μεγάλης ανεργίας για μια ευημερούσα επί πολλά χρόνια Κοινότητα όπως η Ευρώπη. Σήμερα η απειλή για την ίδια την Ευρώπη δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση αλλά και υποβάθμιση της κοινωνικής συνοχής, γεγονός που πλήττει τον ίδιον τον πυρήνα των πεποιθήσεων πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η οικοδόμηση της Ευρώπης. Λυπάμαι που αναγκάζομαι να κάνω αυτό το σχόλιο αλλά και η ίδια ευρωπαϊκή ηγεσία σε πολλές αποφάσεις της αφίσταται της ενδεδειγμένης πολιτικής αντίληψης, με αποτέλεσμα πολιτικές κινήσεις και αποφάσεις να έχουν τελείως βραχυπρόθεσμη προοπτική. Το συμπέρασμα είναι ότι το αναγκαίο τρίπτυχο "οικονομική σταθερότητα- βιώσιμη ανάπτυξη- κοινωνική ευημερία" είναι ακόμη ζητούμενο.

“Με οδυνηρό και άδικο τρόπο”

- Ο Μάριο Μόντι τόνισε προ ημερών πως ζητήθηκε από την Ελλάδα να κάνει μέσα σε τρία χρόνια ό,τι αναλογούσε σε μία ολόκληρη γενιά. Θα το αντέξει αυτό η κοινωνία;

Αυτό είναι αλήθεια. Οι Έλληνες αναγκαστήκαμε αιφνιδίως να προσαρμοστούμε σε μία πραγματικότητα, την οποία πολλές φορές είτε δεν θέλαμε να δούμε είτε την βλέπαμε αλλά πιστεύαμε ότι δεν μας αγγίζει. Και η ευθύνη γι΄ αυτό δεν ανήκει μόνο στους πολίτες, αλλά και τους πολιτικούς που διαχρονικά έβλεπαν μόνο πώς θα ηχούν ευχάριστα αυτά που λένε. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, το φαινόμενο του πολιτικού στρουθοκαμηλισμού δεν ήταν μόνο συμπεριφορά των Ελλήνων αλλά και των αρμοδίων Ευρωπαϊκών οργάνων, που έβλεπαν την κατάσταση και δεν έθεταν την χώρα προ των ευθυνών. Το δυστύχημα είναι ότι η προσαρμογή μας ως λαού σε αυτή τη νέα πραγματικότητα γίνεται με οδυνηρό και τις περισσότερες φορές με άδικο τρόπο. Μετά από τόσες αιματηρές θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες, πρέπει να δουν σύντομα το σημείο μιας νέας αφετηρίας. Εδώ πρέπει εφεξής να εστιάσει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση. Για ένα νέο εθνικό ξεκίνημα που έχει ανάγκη ο τόπος.

- Σας ανησυχεί η αντίδραση που θα προκληθεί από την εφαρμογή των εργασιακών αλλαγών;

Η τρόικα δεν έκρυψε ποτέ την πρόθεσή της να βάλει νυστέρι και στο εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα. Κακά τα ψέματα οι στρεβλώσεις που υπήρχαν, τα κλειστά συμφέροντα που υπηρετούνταν και η ακαμψία που υπήρχε σε ορισμένες πτυχές του χώρου της εργασίας, ήταν μία πραγματικότητα. Μέσα σε αυτό το πλήθος των αλλαγών, φθάσαμε στο σημείο επιβολής και ορισμένων ρυθμίσεων που ξεπερνούν τα όρια, όπως τα θέματα που αφορούν στην περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού ή την δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων καθορίζοντας για τα νέα παιδιά πολύ χαμηλές απολαβές. Και εκτός αυτών βέβαια, δυσάρεστη είναι η παράκαμψη του διαλόγου και των συνεννοήσεων των κοινωνικών εταίρων.

Απευθείας “εγγραφή” στα ευρωπαϊκά κόμματα

- Μιλάτε για μία νέα σχέση των πολιτών με τα ευρωπαϊκά κόμματα. Πώς;

Είμαι εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον κανονισμό που δημιουργεί ένα αποδεκτό, σε όλα τα κράτη-μέλη, καθεστώς για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα. Πιστεύω πολύ στον ρόλο των εθνικών κομμάτων ως πυλώνων Δημοκρατίας στο εσωτερικό μιας χώρας, αλλά εξίσου σθεναρά πιστεύω και στην ανάγκη τα κόμματα που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο να έρθουν πιο κοντά με τους πολίτες της Ευρώπης. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος των εθνικών κομμάτων ούτε σε επίπεδο εκπροσώπησης ούτε φυσικά και σε επίπεδο νομοθέτησης. Όσο όμως επιδιώκεται η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας των πολιτών, πρέπει να τους δίδεται η δυνατότητα να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά κόμματα. Αυτό δεν θα τους βοηθήσει μόνο να αποκτήσουν μία αμεσότερη και όχι διαμεσολαβημένη -μέσω των εθνικών κομμάτων- επαφή με την ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά και να συμβάλουν στο αντίστροφο, δηλαδή οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις να αποκτήσουν καλύτερη επαφή με τους πολίτες της Ευρώπης και τα προβλήματα τους. Τη δυνατότητα των πολιτών να εγγράφονται απευθείας στα Ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, την περιλαμβάνει τόσο η έκθεση μου όσο και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή

- Υπάρχουν απόψεις ότι η Χρυσή Αυγή πληροί …τις προϋποθέσεις για να κηρυχθεί εκτός νόμου. Συμφωνείτε;

Η Δημοκρατία υπάρχει για να ακούγονται όλες οι φωνές ανεξαρτήτως προέλευσης. Όχι όμως και να γίνονται ανεκτές δράσεις εκτός νομιμότητας και μάλιστα αυτές να προπαγανδίζονται. Η Δημοκρατία έχει σαφείς κανόνες αλλά και όλα τα μέσα για να επαναφέρει στην τάξη όσους με έκνομες δραστηριότητες την υπονομεύουν.

- Η λειτουργία και η εικόνα της κυβέρνησης συνεργασίας σας ικανοποιεί; Για παράδειγμα το “παρών” της ΔΗΜΑΡ στα μέτρα και το “ναι” στην εφαρμογή τους;

Η στάση της ΔΗΜΑΡ αφορά στην ίδια και μόνο. Η λειτουργία, η σταθερότητα και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης είναι κάτι που αφορά όλον τον ελληνικό λαό. Αυτό που περιμένουν να δουν οι πολίτες μετά την ψήφιση των επώδυνων μέτρων, είναι η προοπτική και ένα εθνικό μακροπρόθεσμο σχέδιο που δεν θα εξαντλείται κάθε φορά μέχρι την εκταμίευση της κάθε δόσης. Αυτό είναι δουλειά και των τριών κυβερνητικών εταίρων να το χαράξουν.

Συνέντευξη στην Μαρίνα Μάνη (εφημερίδα "Capital")