youtube twitter

Το προσφυγικό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το οικοδόμημα της Ευρώπης

Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016

Εν μέσω των τρομερών συνεπειών της προσφυγικής κρίσης, η Μαριέττα Γιαννάκου μιλάει στο «Εθνος της Κυριακής», εκφράζοντας την ανησυχία της για το ότι το σοβαρό αυτό πρόβλημα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διαπιστώνει ότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει περιοριστεί, όπως άλλωστε και η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός στη χώρα μας.
«Παρά τη δυσμενή οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας, ο ελληνικός λαός με βάση τις έρευνες κοινής γνώμης εξακολουθεί να στηρίζει σε υψηλό ποσοστό τη σχέση μας με την Ευρώπη», λέει η κ. Γιαννάκου.

Συνδέει τον ευρωσκεπτικισμό με την οικονομική κρίση μακράς διάρκειας και τις σοβαρές συνέπειές της και θεωρεί ότι για όσα μας συμβαίνουν «έχουμε πρώτα απ' όλα ευθύνη εμείς οι ίδιοι και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια επί πολύ χρόνο και μεγάλος αγώνας για να δούμε να αναστρέφεται σιγά σιγά η σημερινή κατάσταση». Οι προβλέψεις αυτές από το στόμα μιας πολιτικού κατεξοχήν ευρωπαΐστριας αξίζει να μας βάλουν όλους σε σκέψη.


Το προσφυγικό ζήτημα πιστεύετε ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης;
Εχει ήδη θέσει σε αμφισβήτηση την αλληλεγγύη, την πολιτική συνεργασία και την αποφασιστικότητα που πρέπει να διέπει τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης εν γένει. Λαμβάνοντας υπόψη και μια σειρά άλλων ενδογενών προβλημάτων που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη φυγόκεντρων αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες της ΕΕ έχουν μακρά εμπειρία στην αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων και έχουν φιλοξενήσει κατά καιρούς τεράστιο αριθμό προσφύγων, η μαζικότητα και η ταχύτητα με την οποία εισέρχονται κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία, αποκαλύπτουν ανεπάρκεια στη φιλοξενία ενός τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων και φυσικά αδυναμία ενσωμάτωσής τους στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.


Πώς εξηγείτε τη συμπεριφορά της Αυστρίας κατά της Ελλάδας; Γενικότερα θεωρείτε ότι μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες; Για ποιο λόγο;
Η οικονομική κρίση και η επί της ουσίας χρεοκοπία της Ελλάδας από μόνη της δημιούργησε ρήγματα στη σχέση της χώρας μας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Προστιθεμένης της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα να διαπραγματευθεί με ενιαία στάση ένα ρεαλιστικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα διάσωσης, η σχέση Αθήνας-Βρυξελλών επιδεινώθηκε με συνέπειες που δεν έχουν ακόμα φανεί σ' όλη τους την έκταση. Αυτήν τη στιγμή το ενδιαφέρον για την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και κατ' ακολουθίαν η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός προς σ' αυτήν. Επομένως η συμπεριφορά της Αυστρίας απέναντί μας είναι απαράδεκτη μεν, ερμηνεύσιμη δε. Εξάλλου η στάση αυτή ενισχύεται από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που φιλοδοξούν και προετοιμάζονται για τη μελλοντική είσοδό τους στην ΕΕ και οι οποίες έχουν ήδη παραδοσιακές σχέσεις από τον 19ο αιώνα με την Αυστρία.

Ανησυχείτε για τον ευρωσκεπτικισμό στην Ελλάδα; Μπορεί να οδηγήσει στην κυριαρχία μιας κοινωνικής πλειοψηφίας με αντιευρωπαϊκά χαρακτηριστικά;
Ο όποιος ευρωσκεπτικισμός στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση μακράς διάρκειας, στο γενικότερο αντιευρωπαϊκό πνεύμα που έχει επεκταθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, στην εκτεταμένη ανεργία, τη ματαίωση των προσδοκιών και στο πνεύμα περιφρόνησης που αναδείχθηκε από ευρωπαϊκούς παράγοντες εις βάρος της χώρας μας. Παρά το γεγονός ότι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αντιστέκονται, τίποτα δεν αποκλείει την περαιτέρω άνοδο και επέκταση του ευρωσκεπτικισμού με απρόβλεπτες συνέπειες. Πάντως μέχρι στιγμής παρά τη δυσμενή οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας, ο ελληνικός λαός με βάση τις έρευνες κοινής γνώμης εξακολουθεί να στηρίζει σε υψηλό ποσοστό τη σχέση μας με την Ευρώπη.

Πιστεύετε ότι η ΝΔ έχει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα; Τι δεν έκανε σωστά την περίοδο 2012-2014 που κυβέρνησε; Βλέπετε ενδείξεις ότι σήμερα διδάσκεται από τα λάθη της;
Εφόσον η Νέα Δημοκρατία άσκησε εκτελεστική εξουσία την περίοδο 2012 - 2015 ασφαλώς και φέρει ευθύνη για την περίοδο διακυβέρνησης από αυτή. Φυσικά και όποιος ασκεί εξουσία κάνει και λάθη. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι την παρέλαβε. Η Ελλάδα είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάπτυξης και είχαν αρχίσει να δημιουργούνται κάποιες, αμυδρές έστω, ελπίδες. Σήμερα έχουμε κάνει βήματα πίσω. Το πρωτογενές πλεόνασμα που αποκτήθηκε ως σημαντική προϋπόθεση για την καλύτερη πορεία των πραγμάτων χάθηκε. Η αισιοδοξία για την προώθηση της απασχόλησης και τις επενδύσεις επίσης. Σήμερα χρειάζονται πολύ πιο μεγάλες προσπάθειες και πολύς χρόνος για να επιστρέψουμε στη θέση που είχαμε στην αρχή του 2015.

Τι θα λέγατε στον πολίτη που περνάει δύσκολα και πιστεύει ότι η Ευρώπη ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει;
Φοβούμαι ότι η συρρίκνωση των εισοδημάτων των Ελλήνων δημιουργεί οργή, απογοήτευση και ταυτόχρονα την ανάγκη να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι γι' αυτήν την κατάσταση. Είναι προφανές ότι η Ευρώπη δεν ευθύνεται για το ότι η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας και δεν ευθύνεται επίσης για το γεγονός ότι εμείς ζητήσαμε να εισέλθουμε στην Ευρωζώνη. Η Ευρώπη διά των κρατών της μας δάνεισε και με καλούς όρους ώστε να μην υπάρξει επίσημη χρεοκοπία. Τα ζητήματα που αφορούν στον διακυβερνητισμό, τον ευρωσκεπτικισμό και τις δυσκολίες που εμφανίζεται να έχει η Ευρώπη και τα θεσμικά της όργανα στη λήψη αποφάσεων και εφαρμογής τους είναι ένα άλλο ευρύτερο ζήτημα που αντανακλά με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Εγώ θα έλεγα σε έναν Ελληνα πολίτη, λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα αυτά, ότι για όσα μας συμβαίνουν έχουμε πρώτα απ' όλα ευθύνη εμείς οι ίδιοι και ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια επί πολύ χρόνο και μεγάλος αγώνας για να δούμε να αναστρέφεται σιγά σιγά η σημερινή κατάσταση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη συνέντευξη της Μ.Γιαννάκου στο "ΕΘΝΟΣ" της Κυριακής 28/2/2016, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.