youtube twitter

Ομιλία στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του Υπ.Οικ.

Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020,  η Μ.Γιαννάκου μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά του Υπουργού Οικονομικών. Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας.

Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Δεν γνωρίζω ειλικρινά τι είναι περισσότερο ανησυχητικό κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία στην οποία έχουμε εισέλθει. Η πρόταση δυσπιστίας κατά ενός κορυφαίου μέλους της κυβέρνησης; Ή μήπως το γεγονός της παντελούς έλλειψης ευθύνης εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Νομίζω ότι η κοινοβουλευτική συζήτηση θα αναδείξει τη δυσπιστία των Ελλήνων προς την συγκεκριμένη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη και σε περιόδους έντονης αντιπαράθεσης οι επιλογές της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν πάντοτε ως στόχο, -ως ελάχιστο γνώμονα- την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος. Γιατί το Σύνταγμα προσφέρει αυτές τις δυνατότητες ελέγχου της κυβέρνησης ακριβώς για να προστατευθούν μείζονα ζητήματα δημοκρατίας και δημοσίου συμφέροντος.
Στην παρούσα συγκυρία ο συνδυασμός των εξελίξεων είναι τέτοιος, ώστε να δημιουργεί δυσμενέστερες προκλήσεις για οποιοδήποτε κόμμα σήμερα ασκεί την διακυβέρνηση. Δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε ότι η συγκυρία είναι δυσμενής και οι στιγμές είναι από τις χειρότερες της οικονομικής κρίσης. Η πανδημία απειλεί καθημερινά την υγεία, ή ακόμη και την ζωή, όλων αδιακρίτως των κοινωνικών ομάδων και είναι εξαιρετικά αβέβαιη η εξέλιξή της κατά το προσεχές διάστημα. Παρά το γεγονός ότι η χώρα συγκαταλέγεται στη μικρή ομάδα χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί κάθε ανθρώπινη ζωή είναι μοναδική. Πρέπει να αποτρέψουμε κατά το δυνατόν το ενδεχόμενο της επιδείνωσης της υγείας όσων νοσήσουν.
Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε στον κυκλώνα της χειρότερης κρίσης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων μετά το 1974. Η χώρα καταβάλλει τεράστια διπλωματική προσπάθεια για την προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και για να αντισταθμίσει την απόπειρα επίδειξης πυγμής και επικυριαρχίας της τουρκικής ηγεσίας. Επί μήνες βρίσκεται σε μία πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα επιχειρησιακή ετοιμότητα για την πραγματική αποτροπή των επιθετικών ενεργειών.
Ποιο είναι το μήνυμα το οποίο ως κοινοβούλιο θέλουμε να στείλουμε στην κοινωνία, η οποία σήμερα μαστίζεται από την αγωνία για το «τι μέλλει γενέσθαι»; Ότι φιλονικούμε χάριν της αντιπαράθεσης; Είναι λυπηρό, τα θεμιτά κατά τα άλλα εργαλεία δημοκρατικού ελέγχου, να χρησιμοποιούνται εναντίον της κοινής δημοκρατικής λογικής, και τελικά εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Σας υπενθυμίζω βέβαια ότι κατά το παρελθόν επιχειρήσατε να χρησιμοποιήσετε το δικαίωμα της πρότασης μομφής καθ' υπέρβαση της συνταγματικής τάξης.
Ακόμη και αν διαφωνείτε εντόνως με το περιεχόμενο του νέου πτωχευτικού κώδικα, η συνήθης κοινοβουλευτική διαδικασία σας προσέφερε ήδη τις ευκαιρίες για αντιπαράθεση.
Στο δια ταύτα λοιπόν. Εγκαλείτε αδίκως την κυβέρνηση ότι αδικεί τα ασθενέστερα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αντιθέτως, αναβαθμίζεται η προστασία τους με νέα εργαλεία τα οποία οδηγούν σε βιώσιμες λύσεις για όλους. Είναι δε υποκριτικό να τα ισχυρίζεστε αυτά, ενώ τα πεπραγμένα σας ως κυβέρνησης προκάλεσαν μαζικούς πλειστηριασμούς και υπερ-φορολόγηση, ιδιαίτερα της μικρομεσαίας τάξης. Δεν υπάρχει καλύτερη συνηγορία γι' αυτό από τις καταγγελίες των πρώην συντρόφων σας.
Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης μας για το έργο το οποίο επιτελεί και τις συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβε για τον πτωχευτικό κώδικα. Αντιθέτως, λαμβάνει μία άτυπη, αλλά ισχυρή, ψήφο δυσπιστίας η αξιωματική αντιπολίτευση. Την οποία καλούμε να αναλάβει σοβαρά την συνταγματική ευθύνη, να σταθεί αρωγός στα μεγάλα μέτωπα της χώρας, και όχι απλώς της κυβέρνησης. Η πανδημία, τα εθνικά θέματα και η ύφεση, είναι τα μεγάλα προβλήματα του τόπου αυτή την στιγμή. Να σταματήσει λοιπόν να βρίσκεται σε δυσαρμονία με την κοινωνία και την έντονη ανησυχία η οποία την διακατέχει. Ως κοινοβούλιο οφείλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι έχουμε αντιπαραβολή θέσεων υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, και όχι χάριν κομματικού ανταγωνισμού. Ότι ελέγχουμε την κυβέρνηση για να επιφέρει αποτελεσματικότερες λύσεις, και όχι για να υπονομεύσουμε το κεφάλαιο εμπιστοσύνης το οποίο στην τρέχουσα συγκυρία οφείλει να διατηρηθεί υψηλό. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε.

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε την ομιλία της Μ.Γιαννάκου (στο χρονικό διάστημα από 1:41:10 έως 1:47:05 στο βίντεο της Βουλής).