youtube twitter

Η ΝΔ θα βρίσκεται επί ξυρού ακμής

Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2015

Την αναγκαιότητα έγκυρης και έγκαιρης διεξαγωγής των εκλογών για τον νέο πρόεδρο της ΝΔ υπογραμμίζει στην FS η πρώην επικεφαλής της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου.

 Στον Δημήτρη Χρυσικόπουλο

Κατ' αρχάς, θα ήθελα το σχόλιό σας για τα... μη αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το πρόσφατο συμβούλιο δεν είναι το πρώτο που έγινε επί πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα. Όμως το προηγούμενο αφορούσε τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και επομένως μια γενική πολιτική τοποθέτηση και στρατηγική και ήταν φυσικό τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα να στηρίξουν τον κ. Τσίπρα. Από κει και πέρα, για να γίνει οποιοδήποτε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που να έχει αποτελέσματα πρέπει να έχει γίνει και ανάλογη προετοιμασία. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας υπήρξε ένας ακτιβιστής και το κόμμα του έξω από τα όρια στην πολιτική του συμπεριφορά, όσο ήταν αντιπολίτευση: δεν ψήφισε ποτέ ούτε ένα «και» από τις προτάσεις της κυβέρνησης, παρ' ότι ήξερε ότι πολλές από αυτές ήταν αναγκαίες. Όμως, ακόμα κι αν ξεχάσουμε το παρελθόν, δεν είχε γίνει η ανάλογη προετοιμασία. Και αυτό σημαίνει ανάλογη συμπεριφορά στη Βουλή, συνεννοήσεις κατά την προπαρασκευή νομοσχεδίων, γενικότερες συνεννοήσεις για το πού το πάει η κυβέρνηση, δηλαδή ότι δεν θα αιφνιδιάσει σε ορισμένα ζητήματα την αντιπολίτευση, συνεννοήσεις ακόμα και για πιο ανώδυνα σχέδια νόμου ή για άλλους τομείς, όπως, για παράδειγμα, η παιδεία. Αφού αυτά δεν προηγήθηκαν, όσο κι αν οι πολιτικές ηγεσίες, σεβόμενες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ρόλο του, προσήλθαν στη συνάντηση αυτή, ήταν πολύ δύσκολο να πουν «ναι» με άγνωστο το τι τέξεται η επιούσα. Επομένως, έχει ευθύνη η κυβέρνηση. Θα μπορούσε να είχε δείξει μια συμπεριφορά όπως δείχνουν άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης.

Υπάρχει μια διαπιστωμένη γενικότερη αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα, σε αντίθεση με την πρακτική σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Πού την αποδίδετε;

Εδώ θέλω να σημειώσω μια αντιδιαστολή: στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν υπάρξει λαμπρές περιπτώσεις συνεννόησης, την ώρα που στην Ελλάδα γινόταν «εμφύλιος» ανακοινώσεων. Έχοντας υπάρξει επί μακρόν ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ομάδας της ΝΔ, πρέπει να πω ότι είχαμε πολύ καλές συνεννοήσεις σε αρκετά θέματα, ακόμα και με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως στην Ελλάδα νομίζω ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα: είναι η αντίληψη που υπάρχει ότι όταν είσαι στην αντιπολίτευση πρέπει να λες κυρίως «όχι». Είναι η φοβερή καχυποψία που υπάρχει και δεν έχει επιτρέψει στα κόμματα να στήσουν σχέση λόγου τιμής. Βεβαίως, υπάρχει μια μερίδα πολιτικών που δεν σκέφτεται έτσι. Τη δεκαετία του '70 είχα πει σε μια συζήτηση ότι θα έρθει κάποια στιγμή που θα συγκυβερνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ και μου είχαν πει ότι είμαι για το ψυχιατρείο. Είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι εκχωρεί αρμοδιότητες ή κυριαρχία: αν κάτι είναι καλό και υποστηριχθεί από περισσότερους, θα είναι και μακροβιότερο. Πάντως, νομίζω ότι το πρόβλημα οφείλεται στη νοοτροπία και στις αντιλήψεις, όπως και ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης, αλλά και στην οξύτητα και την αντιθεσμικότητα με τις οποίες τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν κάποια ζητήματα. Δηλαδή, συχνά οξύνονται τα πράγματα χωρίς λόγο για δευτερεύοντα ζητήματα, προσωποποιούνται τα γεγονότα, διαδίδονται πληροφορίες χωρίς διασταύρωση, και αυτό φοβίζει τους πολιτικούς κι έτσι τις περισσότερες φορές ακολουθούν τον πιο ασφαλή και εύκολο δρόμο της αντιπαράθεσης.

Πώς θεωρείτε ότι βλέπει πλέον η Ευρώπη την Ελλάδα;

Η Ευρώπη δεν μας βλέπει με καλό μάτι: σαν ένα μεγάλο βάρος που έχει τραβήξει πολύ, παρεξηγούν πολύ εύκολα κάτι που γίνεται και θεωρούν ότι υπάρχει πρόθεση να μην κάνουμε τίποτα, ότι υποσχόμαστε αλλά δεν κάνουμε τίποτα, ότι τόσα χρόνια συζητάμε για πράγματα που έχουν επιλυθεί και που χρειάζονται για να αναπτυχθεί η χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: οι δανειστές πρέπει να βεβαιωθούν ότι από κάπου θα μπορούμε να πληρώσουμε τα οφειλόμενα και να κρατήσουμε τον προϋπολογισμό μας. Ωστόσο, η θεωρία που αναπτύχθηκε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ΦΠΑ δεν ισχύει, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Συνθήκη ορίζει ότι η παιδεία είναι αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα. Παρόμοια επιχειρήματα δεν λαμβάνονται υπ' όψιν από τους Ευρωπαίους, αφού βρισκόμαστε επί μονίμου βάσεως σε παραλίγο χρεοκοπία και γι' αυτό μας έχουν επιβληθεί πράγματα που δεν ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ομολογώ ότι με ενδιαφέρει πώς μας βλέπουν οι άλλοι, αλλά αυτό που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει κυρίως είναι πώς αντικειμενικά βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας και να διορθώνουμε τα λάθη μας.

Για να αλλάξουμε κλίμα, θα ήθελα την άποψή σας για το τι συνέβη με τις προεδρικές εκλογές στη ΝΔ...

Δεν γνωρίζω με λεπτομέρειες τι συνέβη, ωστόσο η ουσία είναι ότι τα πράγματα έγιναν λάθος από την αρχή, όταν ο κ. Σαμαράς δεν παρέμεινε μέχρι την εκλογή νέου προέδρου. Φυσικά, μεσολάβησαν και οι εθνικές εκλογές και ο τρόπος διαχείρισης των πραγμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε ρόλο, όμως η ουσία της ιστορίας είναι ότι ο κόσμος της ΝΔ απογοητεύτηκε, θύμωσε –πολύς κόσμος ήθελε να ψηφίσει– και φαίνεται από τα πράγματα ότι οι άνθρωποι στους οποίους ανετέθη η διοργάνωση των εκλογών δεν μπορούσαν να φέρουν εις πέρας αυτή τη δουλειά, αλλά και ότι αυτό ήταν γνωστό σε κάποιους στο κόμμα. Άρα έπρεπε να αναβληθούν από πριν. Τώρα, όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται με ενοχλεί σε κάποιο βαθμό. Είμαστε κόμμα, πολιτικός οργανισμός, και πρέπει η διαδικασία να γίνει με απλό τρόπο, και πρέπει να γίνει σύντομα, δεν μπορεί η ΝΔ να παραμένει ακέφαλη.

Φοβάστε ότι η αποτυχία της διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει το κόμμα σε διάσπαση;

Διάσπαση όχι· το κόμμα κινδυνεύει από τα παρακμιακά φαινόμενα στο εσωτερικό του, τα οποία δεν είναι καινούργια, είναι των τελευταίων ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν υπήρξε καμία δημοκρατική διαδικασία, καταργήθηκαν επί της ουσίας όλα τα όργανα και συγκεκριμένα πρόσωπα λειτούργησαν με τρόπο που απάδει προς την εποχή μας. Βλέπω μια εσωτερική παρακμή, ένα φυλλορρόημα, διαλυτικά φαινόμενα...

Διαβλέπετε, μήπως, κίνδυνο διάλυσης;

Υπάρχει ένας συμπαγής κόσμος που είναι κεντροδεξιός και ζητά την έκφρασή του. Επίσης, η χώρα κινδυνεύει αν δεν έχει μια ισχυρή κεντροδεξιά, σε μια εποχή, μάλιστα, που τα κεντροδεξιά κόμματα κυριαρχούν σε όλη την Ευρώπη. Είναι εις βάρος της χώρας. Εδώ, πάντως, θέλω να σημειώσω ότι έχει πέσει και η ποιότητα των συμπεριφορών, των στελεχών, του Κοινοβουλίου συνολικά, του πολιτικού λόγου... Αυτά δεν είναι τυχαία, υπάρχει μια γενικότερη φθορά.

Από δω και πέρα, τι γίνεται;

Πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνει εγκύρως και εγκαίρως η εκλογή του προέδρου. Επίσης, πρέπει να συζητηθεί και το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ, ζήτημα το οποίο έχω θέσει εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Δυστυχώς, το κόμμα κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Σαμαρά εμφάνισε μια ακροδεξιά ρητορική, με τρόπο, μάλιστα, που ακόμα και δίκιο να είχαν αυτοί που την εξέφραζαν, το έχαναν. Η ΝΔ κινείται μεταξύ της δημοκρατικής Δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι φυσικό να υπάρχουν αποχρώσεις, όμως η βασική αντίληψη εκφράζεται από την ιδρυτική διακήρυξη, η οποία, βεβαίως, χρειάζεται ανανέωση, για να καλύψει ζητήματα που συνεχώς αναφύονται. Τα προηγούμενα χρόνια είδα ότι η ΝΔ ξέφευγε από τη βασική της γραμμή, γεγονός που της προκαλούσε αρκετές απώλειες από την πλευρά του κέντρου. Αυτό δεν την ωφέλησε, ούτε μπορεί να έρθει στην εξουσία μια τέτοια πολιτική.

Από τη στιγμή που θα εκλεγεί νέος πρόεδρος της ΝΔ, ποια νομίζετε ότι θα πρέπει να είναι η αντιπολιτευτική της γραμμή;

Η ΝΔ θα δει δύο πράγματα εκείνη τη στιγμή: το ένα είναι να αντιπολιτεύεται συνεχώς, θεωρώντας ότι ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να λέει κυρίως «όχι» με τα δέοντα επιχειρήματα στην κυβερνητική πολιτική, η οποία θα είναι δυσάρεστη για το λαό, διότι έχουμε υπογράψει ένα τρίτο μνημόνιο και ελπίζω να μη χρειαστεί και τέταρτο, γιατί τότε η χώρα στην ουσία θα έχει εξαφανιστεί. Η άλλη όψη είναι ότι οι Ευρωπαίοι όταν βλέπουν τη ΝΔ, η οποία είναι κεντροδεξιά και η οποία ψήφισε τον Αύγουστο τη νέα συμφωνία μαζί με την κυβέρνηση, να είναι αρνητική, το πρώτο που θα κάνουν θα είναι να δυσκολέψουν τη ζωή της χώρας και θα αρχίσουν να μην εμπιστεύονται την αξιωματική αντιπολίτευση. Άρα η ΝΔ θα βρίσκεται επί ξυρού ακμής και θα πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική που δεν μπορεί να έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη συμφωνία, παρά μόνο σε ορισμένα σημεία. Δεν μπορεί να έχει το ρόλο της αντιπολίτευσης που είχε εκτός κρίσης.


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο στην ιστοσελίδα της Free Sunday.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στην Free Sunday.