youtube twitter

Ολοκληρώθηκαν στην Ιταλία με επιτυχία οι διεργασίες της αποστολής διερεύνησης της επιτροπής CRIM του ΕΚ για το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και τη μαφία

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012

Ολοκληρώθηκαν χθες στη Ρώμη οι διεργασίες της τριήμερης διερευνητικής αποστολής της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου CRIM για το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά, τη μαφία και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην οποία, από ελληνικής πλευράς, συμμετείχε η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου.

 

Στο Μιλάνο, την πρώτη ημέρα, τα μέλη της αποστολής συνεδρίασαν με οικονομικούς παράγοντες της πόλης, με την αρμόδια εκπρόσωπο της ιταλικής ένωσης τραπεζών για το οικονομικό έγκλημα και επιχειρηματίες, για το ζήτημα της οικονομικής διαφθοράς και την προστασία από παράνομες τραπεζικές συναλλαγές. Η κα. Γιαννάκου υπογράμμισε ότι το θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράζς σε οικονομικό επίπεδο είναι μείζον στην Ιταλία, λόγω του νέου νομοσχεδίου που ψηφίζεται αυτές τις μέρες από το ιταλικό Κοινοβούλιο και έχει ιδιαίτερη σημασία για την αντίστοιχη νομοθεσία σε όλα τα κράτη μέλη.

Η αποστολή διερεύνησης, τη δεύτερη ημέρα, συνεδρίασε στο δικαστικό μέγαρο του Παλέρμο στη Σικελία. Στη συζήτηση για το οργανωμένο έγκλημα και το σύγχρονο πρόσωπο της μαφίας συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο νομάρχης του Παλέρμο, ο Γενικός Εισαγγελέας κατά της μαφίας του Παλέρμο κ. Μεσινέο, ο επικεφαλής της οικονομική μονάδας της αστυνομίας του Παλέρμο Στρατηγός Σκρεπάντι, ειδικοί εισαγγελείς, ανακριτές και ο επικεφαλής της κρατικής αστυνομίας της Σικελίας.

Στις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις τους τόνισαν ότι η μαφία έχει καταπολεμηθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της προηγμένης ιταλικής νομοθεσίας, η οποία αποτελεί διεθνές πρότυπο και την οποία θα πρέπει να αντιγράφουν, κατά το δυνατό, και ανάλογα με τις ανάγκες τους, τα λοιπά κράτη. Ωστόσο, δεν παρέλειψαν να αναφέρουν και τα κενά που έχει ο ιταλικός νόμος, ειδικότερα ως προς το αδίκημα της "αυτοανακύκλωσης", δηλαδή της περαιτέρω χρήσης και επένδυσης εσόδων που προήλθαν από παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και της έλλειψης πόρων για την προστασία των μαρτύρων. Στη συζήτηση ήταν παρόντες μάρτυρες σε ιταλικές δίκες κατά της μαφίας, οι οποίοι σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακό κλίμα, παρουσίασαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της αναγκαστικής μετακίνησης για την προστασία τους από αντίποινα της μαφίας κατά της οποίας μαρτύρησαν, της αλλαγής οικογενειακού και επαγγελματικού περιβάλλοντος και των πρακτικών και οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

Το ζήτημα των μαρτύρων ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα την κα. Γιαννάκου, η οποία πρότεινε να κληθεί άμεσα σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η αρμόδια Ιταλίδα υπουργός, στο πλαίσιο κοινής συνεδρίαση των επιτροπών CRIM και LIBE προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους.

Η τριήμερη αποστολή ολοκληρώθηκε χθες στη Ρώμη, με τη συνάντηση των ευρωβουλευτών με τον εθνικό Εισαγγελέα κατά της μαφίας κ. Γκράσο, το γενικό διευθυντή της DIA (ειδικής αστυνομικής μονάδας κατά της μαφίας), το γενικό διευθυντή της κρατικής αστυνομίας, τον επικεφαλής της αστυνομίας για το οργανωμένο έγκλημα, τον Νομάρχη της Ρώμης, τον επικεφαλής του Ιταλικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, τον αρμόδιο δικαστή του ιταλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον εκπρόσωπο της ένωσης ιταλικών επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια οι ευρωβουλευτές συμμετείχαν σε κοινή συνεδρίαση στο ιταλικό Κοινοβούλιο με την επιτροπή των εθνικών βουλευτών κατά της μαφίας.

Η κα. Γιαννάκου με το πέρας των διεργασιών της διερευνητικής αποστολής δήλωσε από το ιταλικό Κοινοβούλιο στη Ρώμη: " Η τριήμερη διερευνητική (fact-finding) αποστολή μας στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία. Το πρόγραμμα των συναντήσεών μας ήταν ιδιαίτερα εντατικό αλλά πολύ αποτελεσματικό. Συνομιλήσαμε με τους επικεφαλής της ιταλικής δικαιοσύνης, της αστυνομίας και της διοίκησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και της μαφίας. Συναντήσαμε μάρτυρες κατά της ιταλικής μαφίας και εκπροσώπους του ιταλικού επιχειρηματικού κόσμου. Συμφωνήσαμε να διοργανώσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ακρόαση των αρμόδιων υπουργών κρατών μελών όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, και άλλων, προκειμένου να διαπιστώσουμε συγκριτικά τις τρέχουσες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο κρατών μελών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και των εσόδων από παράνομες οικονομικές δραστηριότητες. Στην Ιταλία αφιερώσαμε περισσότερο χρόνο στην καταπολέμηση της μαφίας και στην υποδειγματική ιταλική νομοθεσία που έχει υιοθετηθεί. Το συμπέρασμα των εργασιών μας συνοψίζεται στο ότι η παραδοσιακή μορφή της μαφίας έχει αλλάξει. Η νέα μορφή της μαφίας περνά μέσα από το οικονομικό έγκλημα και τις παράνομες τραπεζικές συναλλαγές. Στο πλαίσιο της επιτροπής CRIM θα συνεχίσουμε το έργο μας και θα προτείνουμε νέες δράσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και κυρίως του οικονομικού εγκλήματος".